Najnovije

HELIKOPTERI ERBAS ĆE SE PRODAVATI SA SRPSKIM MITRALJEZIMA: Stranci modernizuju srpske ''orlove''

Svetska kompanija će uvrstiti srpsko naoružanje u svoju ponudu vazduhoplova. Premijeru će imati ove godine, na vazduhoplovnoj smotri u Buržeu.

Erbas H145M (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Kompanija "Erbas" zainteresovana je da paletu naoružanja koje je Srbija razvila za helikoptere H145M uvrsti u svoju ponudu i drugim kupcima svoje letelice ponudi zajedno sa srpskim naoružanjem. To bi bio još jedan uspeh našeg Vojnotehničkog instituta, koji je nosilac ovog posla, ali i srpske odbrambene industrije.

Da je na pomolu još jedan veliki posao za srpske oružare, potvrdio je u četvrtak u Abu Dabiju, gde se od 17. februara održava Sajam naoružanja "Ajdeks", pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović. On je najavio i da će "Erbasov" helikopter H145M opremljen srpskim nevodećim naoružanjem biti ove godine izložen i na jednoj od najvećih evropskih vazduhoplovnih manifestacija - francuskom Buržeu.

- U toku su pregovori da, ukoliko se nakon uspešne kvalifikacije srpske verzije borbenog kompleta sve pokaže kako treba, "Erbas" bi naše naoružanje uključio u svoj portfolio. Očekujemo da ove godine ono bude kvalifikovano i po "Erbasovim" standardima - rekao je Miloradović za domaći vazduhoplovni portal "Tango siks".

U planovima domaćih stručnjaka za vojnu opremu je i osmišljavanje načina za integraciju vođenog naoružanja, poput savremenih domaćih raketa "pauk", "munja" ili projektila "255" i to ne samo na "Erbasove" letelice, već i na helikoptere Mi-17, koje će Srbija nabaviti u Rusiji. O tome je, između ostalog, bilo reči i tokom nedavne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu.

U Ministarstvu odbrane najavljuju i skori odlazak srpskih pilota u Rusiju na obuku za helikoptere Mi-35. Letelice koje će se uskoro naći u srpskom ratnom vazduhoplovstvu trenutno se sastavljaju u ruskim zavodima i brzo će biti kompletirane i spremne za primopredaju.

- Pored Vojnotehničkog instituta danas imamo i privatne kompanije koje uspešno rade na ovakvim projektima tako da će biti moguće da na Mi-17 integrišemo srpsko vođeno naoružanje - naveo je Miloradović.

I stranci rade na '’Orlu'’

- PROJEKAT modernizacije domaćeg aviona "Orao" odvija se u u dve faze - kažu u Ministarstvu odbrane. - U toku je testiranje integracije vođenih raketa, a posle toga sledi faza modernizacije postojećih i nadogradnje pojedinih vitalnih sistema. Ovaj deo posla biće završen u saradnji sa stranim partnerom.

Da li se ukrajinska vojska sprema za veliki desant, saznajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Erbas H145M

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA