Najnovije

ULIO STRAH U KOSTI: NATO u panici zbog mogućeg povratka Trampa

Evropski zvaničnici još nemaju ideju kako da se nose sa Trampom, osim da se vrate na prethodni scenario laskanja i aktivne kupovine američkog oružja, piše „NJujork tajms”.

Lideri evropskih zemalja strahuju od raspada NATO pakta ako Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima 2024. godine.  Prema izvorima „NJujork tajmsa” evropski zvaničnici još nemaju strategiju niti ideju kako da se nose sa Trampom, osim da se vrate na prethodni scenario laskanja i aktivne kupovine američkog oružja.

NATO je tokom 74 godine ostao najvažniji vojni savez SAD. Lideri demokrata i republikanaca uvek su gledali na NATO kao multiplikatora sile koji povećava uticaj SAD sa obe strane Atlantika.

Međutim, predsednički kandidat Donald Tramp smatra da NATO odliva američke resurse u džepove ostalih članica, parazita. Tramp je u svojoj  knjizi iz 2000. godine napisao da bi „napuštanje Evrope ovoj zemlji uštedelo milione dolara svake godine“. Tokom svog predsedničkog mandata, on je više puta pretio da će povući SAD iz Alijanse.

U novom pohodu na Belu kuću, Tramp ipak pokušava da ne komentariše svoje namere u vezi sa NATO paktom.

Ova nejasna linija stvorila je ozbiljnu nesigurnost i uznemirenost među saveznicima u Evropi kao i pristalicama tradicionalne spoljnopolitičke uloge zemlje u samim Sjedinjenim Državama. Evropski ambasadori obilaze Trampe saveznike kako bi saznali koje su njegove namere. Ambasador Finske u Vašingtonu Miko Hautala čak je direktno kontaktirao bivšeg predsednika i pokušao da ga ubedi u vrednost njegove zemlje kao nove članice NATO-a, tvrde dva izvora koja su upoznata sa ovim razgovorima.

Tokom proteklih nekoliko meseci više desetina sadašnjih i bivših evropskih diplomata ukazuje na rastuću uzbunu u evropskim prestonicama u slučaju da Trampov povratak na vlast znači, ne samo  povlačenje podrške vojnim naporima Ukrajine, već i šireg povlačenja SAD  iz vojnog saveza, pa čak i raspad NATO-a.

U Evropi postoje ozbiljni strahovi da će Trampov drugi dolazak na vlast dovesti do stvarnog povlačenja Sjedinjenih Država iz NATO-a. „Ovo bi bio veliki strateški i istorijski neuspeh naše nacije,” tvrdi bivši vrhovni komandant NATO saveznika za Evropu DŽejms Stavridis.

Evropski zvaničnici nemaju pojma kako da se nose sa Trampom, osim što se vraćaju na prethodni scenario laskanja. Očekuje se da će manje zemlje koje sebe smatraju ranjivijim na ruske napade pokušati da pridobiju naklonost političara povećanjem narudžbi za američko oružje.

Saveznici strahuju da je prva oblast u kojoj bi Trampov potencijalni povratak u Belu kuću mogao da izazove spoljnopolitičku krizu u Ukrajini. Prema rečima bivšeg pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za odbrambene investicije Kamila Granda, Ukrajina će biti prvi „veliki test” na kojem će evropski političari proceniti Trampovu pouzdanost kao saveznika.

Tramp je više puta izjavljivao da će nekako rešiti ukrajinski sukob „za 24 sata”, ne precizirajući kako. Pretpostavlja se da bi Tramp, ako pobedi na izborima 2024. godine, mogao da zaključi dogovor sa Rusijom, prema kojem će Ukrajina jednostavno ustupiti izgubljene zemlje tokom sukoba.

Pročitajte OVDE šta kažu Dveri o energetskom sistemu Srbije i “nezavisnom Kosovu”

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA