Najnovije

VEČERAS SU ODRŽANI MASOVNI PROTESTI ŠIROM SRBIJE: Preko 50 gradova na nogama! Evo šta je narod poručio Vučiću (FOTO/VIDEO)

Građanski protesti "1 od 5 miliona" koji se od 30. novembra održavaju jednom nedeljno u više od 50 gradova Srbije, nastavljeni su i završeni večeras u nekoliko gradova i opština.

Protest u Užicu (Foto: Jutjub)

Protesti su održani u Kragujevcu, Novom Pazaru, Jagodini, Brusu, Smedervskoj Palanci, Bačkoj Palanci, Batočini…, a sinoć su kolone građana šetale u više od 25 gradova.

Jovo Bakić govori u Kragujevcu

Na građanskom protestu “Jedan od pet miliona” koji se po deseti put održava u Kragujevcu govore sociolog Jovo Bakić, urednica Radija “Zlatousti” Gordana Jocić i urednik “Kragujevačkih novina” Miroslav Jovanović.

Okupljanje je počelo u 18 sati na platou kod Robne kuće, a posle protestne šetnje centralnim gradskim ulicama govornici su se obratili ispred Prve gimnazije. Kako su preneli lokalni portali, u šetnji učestvuje i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti Savo Manojlović.

Treća sreća u Novom Pazaru

Treća sreća. Tako najkraće može da se kaže za večerašnji protest u Novom Pazaru. Organizuje ih najstarija bošnjačka partija, SDA Sandžaka. Ovu informaciju, pre nekoliko dana, na konferenciji za novinare, saopštio je lider te partije Sulejman Ugljanin. On je rekao da su primili poziv organizatora protesta u Srbiji “1 od 5 miliona” i pozvao Novopazarce da učestvuju u prvoj protestnoj šetnji pod nazivom “Za sigurnu budućnost”. Ugljanin je ocenio da građani Sandžaka imaju mnogo više razloga za proteste, posebno Bošnjaci koji su bili žrtve otmica ubistava i drugih nerasvetljenih zločina, i da je “Srbija danas sigurna kuća za ratne zločince, nedemokratska država u kojoj nema ravnopravnosti, slobode i vladavine prava”.

Međutim, organizator protesta “Jedan od pet miliona” Srđan Marković izjavio je da ih predstavnici SDA nisu kontaktirali u vezi sa organizacijom protesta. On je radiju “Sto plus” rekao da je o organizovanju protesta u Novom Pazaru saznao iz medija, kao i za Ugljaninovu izjavu da su ih organizatori protesta “Jedan od pet miliona” pozvali.

- Što se tiče nas, grupe studenata koji organizuju proteste u Beogradu, mogu reći da nismo komunicirali ni sa kim iz SDA Sandžaka. Pročitao sam i da taj protest u Novom Pazaru nosi drugačije ime, a ne “Jedan od pet miliona”. Naravno, svako ima pravo da protestuje, ali treba napraviti jasnu razliku između građanskih i stranačkih protesta - naveo je Marković.

“Sto plus” je razgovarao sa još nekoliko osoba uključenih u organizaciju protesta “Jedan od pet miliona” u gradovima Srbije i svi su rekli da nisu u kontaktu sa predstavnicima SDA Sandžaka i da ne učestvuju u organizaciji protesta u Novom Pazaru.

U Brusu govore Aleksandar Grbić i Lazar Đurović

Šesti protest “Jedan od pet miliona” u Brusu počeo je u 19 časova, najavljeno je na fejsbuk profilu organizatora protesta u tom gradu. Navedeno je da će se građanima obratiti organizator protesta u tom gradu Aleksandar Grbić i jedan od organizatora beogradskog protesta Lazar Đurović. Građani Brusa koji se okupljaju na protestu “Jedan od pet miliona” podržavaju zahteve beogradskog protesta, traže da opozicija dobije prostor u medijima, da se obezbede fer izborni uslovi, da se spreči bahatost vlasti i revanšizam koji vlada. Među zahtevima je i ostavka predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića Jutke.

Četvrti po redu skup u Smederevskoj Palanci

Kako su organizatori ranije najavili skup se organizuje na standardnom mestu – kraj fontane.

Govore Lora Radovanović, nastavnica engleskog jezika i frilenser Petar Mitov, aktivista i student Pravnog fakulteta iz Beograda.


Za ovaj skup organizatori su predvideli i performans. Zbog brojnih ljudi koji su napustili Palanku prethodnih godina u potrazi za boljim životom, pozvali su Palančane da ponesu po cipelu, majicu ili bilo koji predmet neke njima drage osobe koja je otišla, prijatelja, člana porodice, i da ih ostave pred vratima, kako kažu “onih najodgovornijih za to, a to su opština i naši opštinari koji poznati po spavanju na radnim mestima”.

Bačka Palanka


Jagodina


Batočina

U toku su protesti u Beogradu. Pogledajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Protest u Užicu i obraćanje Dragana Đilasa

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA