Najnovije

SRBI NA RASKRSNICI: Žmurke sa Antisrbima

I danas su Srbi pred novom raskrsnicom. Znakove na njoj danas su postavili protesti.

Zastava Srbije (Foto: Jutjub)

Piše: Ivan Milošević

Srbi u Crnoj Gori više puta su bili na nacionalnoj raskrsnici i po pravilu birali su pogrešne pravce. Zbog toga su se taman toliko puta i vraćali na početak i pokušavali da osmisle novi politički i ideološki okvir koji bi bio prihvatljiv za njih, ali i za ostale u Crnoj Gori, koji većinom Srbe prepoznaju kao smetnju u sopstvenom razvoju. Od sloma stare socijalističke i velike Jugoslavije, Srbi u Crnoj Gori traže svoju sobu pod krovom Crne Gore, ali nakon 30 godina još uvijek se nalaze negdje na početku. Ima li, dakle, nade da Srbi konačno osmisle svoj nacionalni program i predstave ga ostalima u Crnoj Gori?

Kao nikome u Crnoj Gori Srbima se pred nosom zatvaraju brojna vrata. Ma koliko oni kucali tražeći od ostalih minimum razumijevanja često ostanu i bez kurtoaznog prijema.  Srbi su većinom nepoželjni i neprijatni sagovornici koji se neprekidno osvrću unazad i u prošlosti pokušavaju da pronađu rješenja za budućnost. U opštoj postsocrealističkoj ideološkoj ofanzivi neoliberalnog i primitivno kapitalističkog sistema, srpska opsjednutost prošlošću i predanost tradiciji i mitovima, izgleda kao grubo iščašenje vremena i degradacija modernosti.

I danas su Srbi pred novom raskrsnicom. Znakove na njoj danas su postavili protesti organizovani kao pobuna protiv DPS gospodara, njegovih koverti i raskalašnosti i ubijanja slobode. Sve to (marifetluke DPS-a) Srbi su prepoznali još prije 30 godina i od tada se protiv njih uporno bore. Naravno, bezuspješno. 

Inovacija u današnjem srpskom buntu dolazi iz redova onih koji su do prije par mjeseci na Srbe gledali kao na strani remetilački element, ali natjerani ličnim animozitetima prema DPS-u i gramima srama montenegrinske ujdurme sa kovertama i Kneževićevim dokazima, danas pokušavaju da sjednu na srpska leđa i da na njima uparadiraju na novu političku scenu bez DPS-a. A kada bi se smjestili na njoj, nema sumnje da bi zaboravili čijom zaslugom su tamo došli i od te činjenice bježali bi kao đavo od krsta. Srbima ne bi bilo prvi put da se nalaze u takvoj situaciji, jer su i Milova ideologija i gospodarstvo došli preko njihovih leđa, da bi potom bili proglašeni nepoželjnim svjedocima. Mogu li i nakon ovih protesta, ukoliko bi doveli do promjena, Srbi mogli nešto slično da očekuju?

Po tome ko se trenutno kandiduje za ideološke organizatore protesta, nema sumnje da Srbi treba dobro da paze šta rade i da ne ponove stare greške. Ekipa iz takozvanog koncerna „Vijesti“ i njeni politički ljubimci istakli su kandidaturu za postdps-ovsko vrijeme, ali Srbi treba dobro da razmisle da li je to i njihovo vrijeme? U „Vijestima“ i njihovoj družini nalaze se pravovjerni Antisrbi koji ne kriju da im je tradicije, prošlosti i Srba, preko glave i da sa njima mogu samo ako se mora i nema drugog izlaza. DPS-ovci su Antisrbi većinom iz interesa, a interesi su promjenjljiva kategorija, a Antisrbi iz „Vijesti“ i njenih političkih struktura, to su iz uvjerenja koja nemaju namjeru da ni u kakvim okolnostima mijenjaju, što je mnogo teža i opasnija antisrpska varijanta.

Mislim da bi Srbi ove iz „Vijesti“ i njihove političare trebalo da ostave da se sami izbore protiv te kriminalne hobotnice DPS-a, kako je danas nazivaju. Ne bi trebalo da zaboravimo da su „Vijesti“ medijski uradili sve što su mogli da Crna Gora dođe do samostalnosti i da su uoči referenduma zatvarali oči nad svime što je DPS nelegalno radio i medijski su ustoličili i betonirali DPS na crnogorskom tronu. Dan nakon referenduma oni su na naslovnoj strani objavili slavlje DPS pristalica sa naslovom „Imamo državu!“. Kakvu su državu dobili vide danas i odlučili su da se bore protiv nje, ali preko leđa Srba. A Srbi su i 2006. znali kakvu nam državu servira DPS, ali sadašnji protivnici DPS diktature, tada o tome nijesu željeli da čuju ni slovo!

Zbog toga bi bilo lijepo da negdje okupe svoje pristalice i pozovu ih na bunt, pa da im se onda Srbi pridruže. Ove druge na to nije teško natjerati, ali ove prve bi voljeli konačno da vidimo na jednom mjestu i vidimo koliko ih ima i kako se zovu.

Uglavnom, danas Srbi imaju protiv sebe Antisrbe iz „Vijesti“ i Antisrbe iz DPS-a. I jedni i drugi rado bi ih zloupotrijebili i sa njima igrali žmurke, ali valjda je Srbima jasna ta priča i valja se nadati da će znati da pronađu pravi odgovor na nju. Jer, više je vrijeme da Srbi počnu da sprovode svoj program i nacionalni razvoj, a ne da se kao stidljiva mlada kriju iza nabusitog mladoženje koji više vodi računa kako će se svidjeti gostima, nego što će voditi računa o sopstvenoj porodici!

Kako je poglavar islamske zajednice u Skoplju šokirao javnost, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Oko magazin: Crna Gora – imali ovde Srba?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA