Najnovije

KURDI SU GOTOVI! Rusi ih ostavljaju same, Turci spremaju napad! Sve oči boraca JPG uprte u Asada! (MAPA/VIDEO)

Dana 11. aprila, Sirijska vojna obaveštajna služba sprečila je teroristički napad u gradu Homsu. Lokalni izvori kažu da su obaveštajci demontirali tešku improvizovanu eksplozivnu napravu s daljinskim upravljanjem, koja je bila pričvršćena za civilno vozilo u blizini Osnovne škole "Akramah al-Makhzomeh". Napadači su uhapšeni u specijalnoj operaciji. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za neuspeli napad. Međutim, čini se da je daljinski upravljač IED identičan onima koje obično koriste teroristi ID.

Ruska vojna policija u Siriji (Foto: Jutjub)

Dana 1. oktobra 2014. godine, dvostruki teroristički napad izveden je u ovom školskom području u kojem je poginulo više od 45 civila, uglavnom žena i dece. Od početka kolapsa  samozvanog “kalifata” Islamske države pre dve godine, ćelije spavači ID nekoliko puta su pokušali da izvrše napade u području pod kontrolom vlade. Međutim, sirijska vojska, snage bezbednosti i obaveštajna služba osujetile su većinu napada.

Dana 10. aprila, Sirijska arapska vojska (SAA) otkrila je nekoliko skladišta oružja u gradovima al-Dumair i Arbin oko glavnog grada Damaska. Jugoslovenska M-79 “Osa” protivtenkovsko oružje koje je Slobodna sirijska vojska (FSA) dobila od SAD u prvim godinama rata bilo je među zaplenjenim naoružanjem i opremom.

Na internetu se pojavio novi izveštaj o špekulacijama da je SAA spremna za moguću vojnu operaciju u zoni deeskalacije Idliba. Prema njima, jedinice SAA trenutno treniraju upotrebu naprednih protivtenkovskih raketa, anti-dron sistema, sistema za nadzor i inženjerske opreme koju Rusija isporučuje u tu svrhu. Međutim, ova obuka je verovatno samo deo tekuće misije obuke savetovanja, koju je Rusija pokrenula kako bi preoblikovala i ojačala SAA u 2015. godini.

Jedinice ruske vojne policije navodno su se povukle iz grada Tal Rifat, koje zajednički kontrolišu SAA i kurdske Jedinice narodne zaštite (JPG) u severnom Alepu. Istovremeno, pojavili su se izveštaji da su turska vojska i pro-turski militanti proširili kontrolu u blizini grada. Neki lokalni izvori već tvrde da SAA i ruske snage mogu dozvoliti Turskoj da razbije JPG u tom području ako kurdska grupa preduzme neprijateljske akcije protiv SAA u ovom regionu ili u nekim drugim područjima širom severne i istočne Sirije.

Istovremeno, humanitarna kriza nastavlja da se razvija u izbegličkim kampovima koje vode snage podržane od SAD u istočnoj i južnoj Siriji. Američka administracija je čak postigla sporazum sa iračkom vladom da će dozvoliti povratak u zemlju više od 31.000 iračkih građana, uglavnom žena i dece. Dok snage koje podržavaju SAD tvrde da ovaj broj ne uključuje borce ID. Ipak, postoji sumnja da to uključuje osobe povezane sa ID. Uprkos svemu, ovaj razvoj događaja bi trebao barem delimično da ublaži humanitarnu krizu u izbegličkim kampovima.

Gadafijevci na strani snaga LNA Kalife Haftara. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Porodice džihadista Islamske države u izbegličkim kampovima u istočnoj Siriji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA