Najnovije

Hitan sastanak SB UN zbog ulaska ruskog konvoja u Ukrajinu

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, trebalo bi da održi danas vanredne konsultacije, pošto je Rusija poslala svoj humanitarni konvoj preko granice u Ukrajinu.
Konvoj ušao u Ukrajinu (Foto: kp.ru)

Konvoj ušao u Ukrajinu (Foto: kp.ru)

Litvanija je zatražila da u 15 časova po lokalnom vremenu počne sastanak, na kom će se raspravljati o ulasku desetina kamiona s ruskom pomoći u Ukrajinu, što je ta zemlja opisala kao invaziju. Savetu će se najpre obratiti visoki zvaničnik UN Oskar fernandez-Taranko, koji će u brifingu govoriti o širenju tenzija zbog konvoja koji bi, prema strahovanjima Zapada, mogao da bude iskorišćen kao pomoć proruskim snagama. Sjedinjene Američke Države i vlade evropskih zemalja, pozvale su Moskvu da sarađuje s ukrajinskom vladom i Međunarodnim Crvenim krstom na proveri tovara i da osigura da on bezbedno stigne do civila. Ukrajinsko MInistarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ukrajinski zvaničnici danas nisu mogli da provere sadržaj konvoja, a Crveni krst je odlučio da ga ne prati, iz bezbednosnih razloga, preneo je AfP.
Pročitajte još: Evo šta je Vučić danas rekao o Rusiji i EU!
"Veoma je zabrinjavajuće, što do sad ni ukrajinska strana ni MKCK (Međunarodni komitet Crvenog krsta), ne znaju sadržaj tovara", navelo je ukrajinsko ministarstvo u pismu prosleđenom članicama Saveta bezbednosti. Rusija ističe da hitno želi da dostavi svu neophodnu pomoć stanovnicima na jugoistoku Ukrajine, koji nedeljama nemaju vodi ni struju. Kako su lokalne vlasti rekle za AfP, oko 20 kamiona danas je ušlo u Lugansk. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA