Najnovije

TENZIJE IZMEĐU IRANA I SAD: Pompeo zapretio „brzim i odlučnim“ odgovorom na bilo kakve napade Irana ili njegovih „saveznika“

Američki državni sekretar Majk Pompeo zapretio je Iranu "brzim i odlučnim" odgovorom na svaki napad na "američke interese ili građane", uključujući i napade od iranskih "saveznika", ostavljajući tako puno prostora za rat, za koji kaže da SAD ne žele.

Pompeo (Foto: Jutjub)

"Režim u Teheranu treba da shvati da će svaki napad od strane njih ili njihovih saveznika bilo kog identiteta na američke interese ili građane dobiti brz i odlučan odgovor SAD", saopštio je Pompeo u izjavi u kojoj je upozorio da Iran ne bi trebalo da meša američku "uzdržanost" zbog "nedostatka odlučnosti" i kritikovanja Irana zbog "eskalacije niza pretnji i saopštenja u posljednjih nekoliko sedmica".

Dok Pompeo insistira na tome da "ne želimo rat", formulacija saopštenja ostavlja dovoljno prostora za to, od opisivanja prestupa od strane Irana u neodređenim terminima ("saveznika bilo kog identiteta" koji napadaju "američke interese ili građane") do sugerisanja da će SAD imati odlučujuću ulogu u “preduzimanju koraka da se Iranu da budućnost koju zaslužuje”.

Pompeo tvrdi da je Iranova "osnovna opcija nasilje", ponavljajući tvrdnje SAD-a da je Iran "glavni sponzor terorizma" i pokretač neprijateljstava u Jemenu i Siriji.

Kada su SAD koristile ovu navodnu ratnu opciju kao izgovor za povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom, uprkos poštovanju i potvrde drugih partnera sa Iranom da je sporazum bio uspešan, reakcija Irana je bila da nastavi da poštuje svoje obaveze iz sporazuma i poštovanjem ostalih partnera. Iran je tek sada objavio da će obustaviti neke od svojih obaveza u okviru sporazuma, jer su dodatne sankcije SAD-a učinile njegovu poziciju neodrživom, te zatražio od EU da istupi i da ga brani od američkih sankcija.

Tako Pompeo apeluje "onima u Teheranu koji vide deeskalaciju kao put ka prosperitetnoj budućnosti", sve dok se američka napadačka grupa brodova kreće prema regionu, delujući na osnovu izraelskih obaveštajnih podataka - zemlje koja otvoreno želi rat s Iranom.
 
Ministar spoljnih poslova DŽavad Zarif prethodno je upozorio predsednika SAD-a, da ga članovi njegove administracije, uključujući Pompea, pokušavaju ugurati u sukob koji on ne želi. Zarif je takođe savetovao SAD da prestanu da okrivljuju Iran za regionalno neprijateljstvo prema američkim interesima.

General Pavković otkrio tajnu povlačenja sa Kosova i poslednje Slobine reči. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA