Najnovije

RASTERUJU GOSTE SA JADRANA: Takse u Budvi nisu jedini problem, turisti od ovog beže k'o đavo od krsta!

Turisti koji su ove godine planirali da letuju na Jadranu moraće da otvore četvore očiju prilikom kupanja, ali i da ponesu više novca nego inače!

Budva (Foto: pixabay. com)

Kupači u Hrvatskoj i Crnoj Gori trebalo bi da se čuvaju otrovne meduze koja krstari morem. Kod Betine u Dalmaciji, ali i u Boki kotorskoj, uočena je kompas meduza koja izaziva teške opekotine, što je zabrinulo lokalce, ali i one koji su planirali da ovo leto provedu na Jadranu.

Kompas meduza, koja inače živi u priobalnim vodama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora, našla je svoj put do Murtera i Bokokotorskog zaliva. Karakteristična je po tome što je žućkastosmeđe boje i veoma podseća na kompas koji može da naraste i do 30 centimetara u prečniku, dok su joj pipci dugi oko metar. Ovaj tip meduze ima 24 pipka podeljena u tri grupe po osam, a kreću se uglavnom pomoću morskih struja.

Stručnjaci kažu da bi kupači trebalo i te kako da se paze jer su opekotine veoma bolne, ali ističu da nisu opasne po život. Iz Instituta za biologiju mora Crne Gore kažu da se ove meduze pojavljuju u zalivu ciklično, na svakih nekoliko godina.

- Nošene su morskom strujom i talasima, pa se često mogu videti u većem broju u uvalama, pri obali ili izbačene na kopno - rekla je za lokalne medije Branka Pestorić iz Instituta.

Ona kaže da su se ove meduze u velikom broju pojavile i 2014. i 2017. godine, ali i ističe da veruje da ih neće biti mnogo tokom letnje sezone.

- Puno ih ima u proleće, upravo zbog načina razmnožavanja, ali je mali procenat preživljavanja, tj. vrlo mali broj dostigne polnu zrelost, te se ne očekuje velika brojnost ove vrste tokom letnjih meseci - kazala je Pestorić.

Strah od meduza nije jedino što turiste tera da se premišljaju da li će posetiti Jadran ove godine. Oni za koje je Hrvatska preskupa rado su letovali u Crnoj Gori, pogotovo u Budvi, ali najava da se od 20. maja uvodi izletnička taksa za Stari grad po ceni od jedan evro, iznervirala je mnoge.
Srećom, taksu neće plaćati gosti smešteni u turističkim kapacitetima koji se nalaze na teritoriji Budve i koji su već platili boravišnu taksu, kao ni deca do 12 godina. 

Pročitajte OVDE kako su to đetići opet udarili na srpstvo! Najnovijim potezom pokazali koliko nas mrze!

Izvor: Alo

Bonus video

Građanska patrola i Video dokaz na protestu

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA