Najnovije

ŽESTOKA RASPRAVA O KOSOVOU U SAVETU BEZBEDNOSTI: Tanin oštro kritikuje Prištinu, Čitaku traži ukidanje UNMIK-a!

Šef UNMIK-a Zahir Tanin je oštro kritikovao vlasti u Prištini, navodeći da nije poštovan imunitet službenika misije svetske organizacije, te da je protiv njih upotrebljena "prekomerna sila". Dačić: "Na Kosovu više nisu sigurni ni službenici UN... Priština sprema napad na sever Kosova". Priština traži ukidanje UMNMIK-a.

Ivica Dačić u Savetu bezbednosti UN (Foto: mfa.gov.rs)

17.43 - Čitaku je optužila ruskog službenika UNMIK-a Mihaila Krasnošenka da je koristeći zvanično vozilo UNMIK-a, pomagao podizanje barikada i sprečio da kosovska policija ispuni zadatak. Ona je rekla da je Krasnošenko "doneo motornu testeru, kako bi srušio drveće na put i sprečio prolazak kosovske policije". 

17.37 - Kosovska ambasadorka u SAD, Vljora Čitaku zahvalila se Ujedinjenim nacijama, povodom 20. godišnjice donošenja Rezolucije 1244, na "pomoći u izgradnji najmlađe evropske demokratije" i zatražila ukidanje te misije, jer je "Kosovo danas u stanju samo da rukovodi".

17.21 - Dačić je upozorio Savet bezbednosti UN da "Priština sprema napad na sever Kosova". "Molim vas da veoma ozbiljno shvatite moje upozorenje", rekao je Dačić.

Dačić je još jednom pozvao Prištinu da ukine takse. 

17.16 - "Za proteklih 20 godina, 311 od 427 gradova i sela u kojima su pre živeli Srbi, postali su etnički čisti i u njima sada žive samo Albanci. Šta je to do etničko čišćenje?", rekao je Dačić.

17.10 - Dačić je upozorio i na pozive albanskog premijera Edija Rame na ujedinjenje sa Kosovom. Srpski ministar spoljnih poslova optužio je vlasti u Prištini da su akciju na severu Kosova sprovele kako bi "zastrašile srpsko stanovništvo".

"Na Kosovu više ni pripadnici misije UN nisu sigurni. Šta je sledeće, proterivanje cele misije?", rekao je Dačić.

17.05 - Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić rekao je da se situacija na Kosovu pogoršala dok je Savet bezbednosti raspravljao koliko puta godišnje treba raspravljati o tom pitanju. Dačić je pozvao da se kosovski problem reši dijalogom, navodeći da Priština ne planira da sprovede ništa od onoga što je u poslednjih šest godina dogovoreno u ovirima Briselskih pregovora.

17.00 - Vlasti u Prištini nemaju pravo da službenike UN proglašavaju nepoželjnim osobama, bez saglasnosti šefa UNMIK-a, rekao je Miguel de Serpa Santos.

16.51 - Podsekretar UN za pravna pitanja, Miguel de Serpa Santos je objasnio da osoblje UN na Kosovu uživa imunitet od bilo kakvog hapšenja, te da ukoliko se tako nešto ipak dogodi, moraju odmah da budu pušteni i predati misiji UN. On je rekao da su uhapšeni protivno pravilima na osnovu kojih je uspostavljena misija UN na Kosovu.

16.40 - Govoreći o hapšenju dvojice službenika UN, Tanin je rekao da  "imunitet pripadnika osoblja nije poštovan", kao i da su obojica bila "izložena preteranoj sili", nakon čega su hospitalizovani.

"Imovina UN je na nepropisan način prisvojena i pretražena, kršeći imunitet osoblja UN. Uprkos našim zahtevima, trenutna situacija je takva da su vlasti podelile jako malo relevantnih informacija u vezi hapšenja naših službenika", rekao je šef UNMIK.

16.34 - Današnji sastanak pada na važnu godišnjicu, 20 godina od kada je ovaj savet doneo Rezoluciju 1244... Situacija ne samo da je napeta, već može da se vrati unazad, rekao je šef UNMIK-a, dodajući da je taksa od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije na snazi, iako međunarodna zajednica gotovo jednoglasno traži da budu ukinute.

16.28 - Počela sednica Saveta bezbednosti o Kosovu. Izveštaj generalnog sekretara UN, putem video linka, predstaviće šef UNMIK-a Zahir Tanin. 

Putin imenovao novog ambasadora Rusije u Srbiji! Više o tome OVDE

Izvor: RTS

Bonus video

Da li studenti mogu da sruše loš sistem u državi?

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube