Najnovije

SAD nisu spremne da zapečate bilo kakav sporazum Beograda i Prištine: Trampov specijalac za trajan, fer i sprovodiv dogovor

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer tokom posete Prištini pozvao je Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto, navodeći da je najbolje rešenje obostrano priznanje. U intervjuu za kosovski servis Radija slobodna Evropa (RSE) Palmer je ponovio da Priština mora da ukine takse na robu iz Srbije da bi se dijalog sa Beogradom nastavio. On je rekao da je određivanje granica suvereno pravo tzv. Kosova i da inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona nema za cilj da zameni Briselski dijalog.

Metju Palmer (Foto: jutjub)

“Mi nastavljamo da podržavamo dijalog koji vodi EU. Mislimo da je za budućnost Kosova i Srbije fundamentalno da pronađu način da normalizuju odnose. U najboljem slučaju to bi značilo obostrano priznanje i otvaranje puta za evropske integracija i Kosova i Srbije” - rekao je Palmer.

On je ocenio da "takse suštinski štete strateškim interesima Kosova na putu normalizacije i evropske budućnosti" i da SAD ohrabruju vlasti u Prištini da ih suspenduju i omoguće dijalogu da ponovo počne.

“Bile one fer ili ne, ispravne ili ne, takse su prepreka napretku. A napredak je od suštinskog značaja za interese Kosova, takse sprečavaju da se to desi. Kada se takse suspenduju ili uklone, još uvek postoji otvoreno polje problema oko kojih Beograd i Priština treba da pregovaraju. Tako da to ne rešava sve probleme, ali će omogućiti stranama da se vrate za sto, da ponovo rade na problemima zajedno, uz posredstvo i podršku EU, i uz snažnu podršku i angažman SAD” - rekao je.

Na pitanje da li Priština traži od SAD da se više uključe Palmer je rekao da su SAD "posvećene tome da podrže taj proces".

“Bili smo uključeni od samog početka i spremni smo da učinimo više da ga podržimo. Ali, moramo da pronađemo način da dve strane vratimo za sto i da razgovaraju o suštinskim pitanjima” - dodao je.

Američki zvaničnik je izrazio uverenje da je dogovor Beograda i Prištine moguć "ukoliko dve strane sednu za sto i uz dobru volju pregovaraju o načinu za postizanje sporazuma koji će biti u korist obe strane".

On je dodao da ne može da kaže kakav je to dogovor, ali da bi za SAD bilo idealno da je "obostrano priznanje osnova za sporazum, što će obema država čvrsto omogućiti evropski put".

Na pitanje da li postoje li crvene linije za SAD kada se radi o konačnom sporazumu Beograda i Prištine Palmer je rekao da "SAD nisu spremne da zapečate bilo kakav sporazum Kosova i Srbije".

“Ono o čemu smo govorili jeste da želimo da vidimo sporazum koji je trajan, u lokalnom vlasništvu, fer, pravedan i sprovodljiv. Sporazum kojeg će javnost na obe strane da shvati i prihvati” - dodao je.

Upitan da li bi SAD podržale sporazum koji bu se odnosio na promenu granica, podelu ili razgraničenje, Palmer je rekao da je određivanje granica suvereno pravo Kosova.

“Ukoliko Kosovo izabere, u sklopu suverenog prava, da sa Srbijom diskutuje o granicama, to je izbor Kosova. Mi podržavamo pregovarački proces Beograda i Prištine koji će doprineti potpunoj normalizaciji odnosa. To znači da će bilo kakav sporazum biti multidimenzionalni – imaće političku i bezbednosnu komponentu, ali i kulturološku, ekonomsku, trgovinsku... Dakle ne radi se o nekom prostom pitanju. Da li će takođe uključiti pitanje demarkacije granice Kosova i Srbije, to je na stranama da odluče i slože se. SAD žele proces koji će imati podršku na obe strane” - rekao je Palmer.

O Merkel-Makron inicijativi u vezi s Kosovom Palmer je rekao da SAD podržavaju svaki napor koji njihovi evropski partneri poduzimaju kako bi se krenulo napred sa procesom.

“Kako razumemo, sastanci u Berlinu i Parizu organizovani su da podrže dijalog u kom posreduje EU i normalizaciju odnosa, da pokušavaju da stvore uslove kako bi se proces nastavio. Ukoliko je to mehanizam koji može pomoći stranama da dodju do dogovora, onda je to nešto što SAD podržavaju. Mi dobro i usko saraeđujemo sa našim partnerima, ne samo sa EU kao institucijom, već i sa zemljama pojedinačno, uključujući Nemačku i Francusku. Nadamo se da ovaj proces može zaista doprineti i kao takvog ćemo ga podržati” - rekao je i dodao da ne misli da je namera da se zameni Briselski dijalog.

Donešena važna odluka koja se tiče cele Srbije, saznajte više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube