Najnovije

PRELAZAK IZ KRATKOG U SREDNJI DOMET: Vojska Srbije sprema veliko iznenađenje na sajmu naoružanja!

Na petom Međunarodnom vojno-tehničkom sajmu naoružanja i vojne tehnike „Armija-2019“ vojni specijalisti i posetioci će se upoznati sa najnovijim proizvodom domaće vojne industrije – hibridnim raketno-topovskIm sistemom PVO kratkog/srednjeg dometa „Pancir-SM“. Na prethodnim vojno-tehničkim izložbama ovaj sistem je demonstriran u skrivenoj formi, tačnije prekriven sa zaštitnom ciradom.

Vojska Srbije (Foto: mod.gov.rs)

„Pancir-SM“ – predstavlja kapitalnu modernizaciju ruskog protivvazduhoplovnog hibridnog raketno-topovskog sistema kratkog dometa „Pancir-S1“. Verzija koja će nositi oznaku „SM“ će koristiti novu raketu povećanog dometa, kao i novi radar sa aktivnom faznom rešetkom. Pored uvećanog dometa, ove rakete će na svojoj putanji ostvarivati veću brzinu kretanja, a imaće i bolje parametre preciznosti.

Zahvaljujući ovim unapređenjima „Pancir-SM“ će moći da obara vazdušne ciljeve na daljinama i do 40km, što za 2h prevazilazi borbene mogućnosti njegove osnovne verzije. Takođe, integracijom novog radara¹ će značajno biti povećana zona detekcije u otkrivanju vazdušnih ciljeva, koja će iznositi 75+km.

Pretpostavka je da će ova verzija sistema biti specijalizovana za borbu protiv različitih tipova bespilotnih letelica, uključujući i one koje imaju izuzetno male dimenzije.

Pored raketa kojim je opremljen ovaj sistem, tu se nalaze i spareni automatski topovi 2A38 u kal. 30mm borbene kadence od 5,000 granata u minuti. Borbeni komplet jednog „Pancir-SM“ se sastoji od najmanje 1500 granata spremnih za upotrebu. I za ove topove ruska vojna industrija razvija novu familiju rasprskavajuće municije opremljene pametnim upaljačima. Ona će se aktivirati u neposrednoj blizini otkrivenih bespilotnih letelica, ali i drugih letećih objekata kao što su to npr. krstareće rakete. Zahvaljujući intezivnom i gustom rasejavanju fragmenata projektila posle eksplozije, računa se da će ova municija imati izuzetno veliki stepen efikasnosti. U svakom slučaju, daleko veći nego što je to slučaj sa današnjim granatama.

Efektivni domet ovih topova će dostizati 4,000 metara. Pored ciljeva u vazdušnom prostoru, ovi topovi će se mogu upotrebiti i za vatreno dejstvo po kopnenim metama, kao što su različita oklopna sredstva lake i srednje kategorije (oklopni automobili i transporteri).

Novi „Pancir-SM“ je postavljen na šasiju oklopnog vozila K-53958 “Tornado” (8h8). Kako su naveli specijalisti radi se o gabaritnijem vozilu koje ima masu od 21,000kg uz nosivost koja dostiže 22,000kg. NJega pokreće dizel motor koji generiše 450 konjskih snaga. Transmisija je automatska.

Maksimalna brzina ovog vozila po uređenom putu dostuže 90 km/čas. Može da savlađuje različite prirodne i veštačke prepreke na putu (stene, zidovi, rovovi). Oklop kabine može da zadrži pancirno-zapaljivi metak B-32 ispaljen iz snajperske puške SVD. Takođe, znatno je ojačan i pod vozila koje može da izdrži eksploziju nagazne mine ili improvizovane eksplozivne naprave ekvivalenta 2 kg TNT.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je nedavno izjavio da će unapređeni „Pancir-SM“ biti gotov do kraja 2021. godine kada se i očekuje njegovo postepeno uvođenje u naoružanje ruske armije.

Srbi, Rusi i Belorusi izvršili desant na okupirani aerodrom! Više o tome OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Nema dostupnih vesti.

Urbancube