Najnovije

ŠOJGU: Situacija u Evropi eksplozivna, sve komplikuje jedna činjenica

Situacija u Evropi je eksplozivna i zahteva donošenje odluka o deeskalaciji, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i optužio pojedine evropske zemlje da su zainteresovane za eskalaciju sukoba sa Rusijom. "Generalno, situacija u Evropi je eksplozivna i to zahteva preduzimanje konkretnih koraka za njenu deeskalaciju. Ruska strana je predložila brojne mere. Na primer, radilo se o isključivanju područja izvođenja vežbi koja su blizu linija razdvajanja", rekao je Šojgu na 9. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

Sergej Šojgu (Foto: RIA Novosti)

On je dodao da NATO opravdava aktivan razvoj regionalnog sistema protivraketne odbrane (PRO), između ostalog, "obuzdavanjem" Rusije, prenosi Sputnjik.

"Još jedan trend poslednjih godina postaje sve veće raspoređivanje sistema PRO i njihovo povezivanje sa udarnim sredstvima. Ruski eksperti su više puta ukazivali na destabilizujuću ulogu protivraketne odbrane u azijsko-pacifičkom regionu. Naše procene situacije u potpunosti su potvrđene u Evropi u kojoj NATO sada predstavlja regionalnu PRO kao jedan od elemenata obuzdavanja Rusije. Stoga izjave o tome da protivraketna odbrana nije usmerena protiv Rusije i Kine padaju u vodu", rekao je Šojgu.

Šojgu je primetio da situaciju komplikuje činjenica da su nakon povlačenja Vašingtona iz rusko-američkog Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa uklonjena bilo kakva ograničenja u pogledu stvaranja i raspoređivanja raketa te klase, uključujući i u Aziji.

"Sa vojnog stanovišta, kombinacija udarne raketne komponente sa sredstvima PRO može da promeni odnos snaga ne samo u regionu, već i širom sveta. Ukoliko bude doneta odluka o razmeštanju raketa srednjeg dometa, ta situacija će predstavljati pretnju za istočne regione Ruske Federacije", upozorio je ministar.

On je rekao i da pojedine evropske zemlje zainteresovane su za eskalaciju sukoba s Rusijom. Kao primer naveo je korake Ukrajine koji su, kako je rekao, izazvali novu krizu u Donbasu uoči samita NATO-a u Briselu, prenosi Tas s.

Šojgu je rekao da se u Evropi pojačala tendencija ka povećanoj vojnoj konfrontaciji.

"Severnoatlantska alijanska pojačava broj snaga u visokoj pripravnosti i istražuje puteve za brzo raspoređivanje snaga na granicama Saveza Rusije i Belorusije", rekao je Šojgu.

On je naveo kao primer vežbe "Odbrana Evrope" gde su se, kako je rekao, sprovodile ofanzivne operacije na istočnom krilu Alijanse.

Šojgu je kazao i da je NATO postao globalni vojno-politički savez čiji je glavni zadatak obuzdavanje Rusije i Kine.

On je ocenio da razvoj situacije u oblasti kontrole naoružanja u Evropi umnogome zavisi od SAD, kazao je Šojgu.

"Zaključi nedavno održanog samita predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i DŽozefa Bajdena su potvrdili da je problem obnove strateškog dijaloga više nego aktuelan. Nakupilo se mnogo pitanja koje je neophodno rešavati uzimajući u obzir interese svih strana", naglasio je on.

Šojgu je ocenio i da rusofobija zemalja-članica NATO-a pobeđuje pragmatizam i upozorio da povlačenje vojske iz Avganistana može da rezultira obnovom građanskog rata u toj zemlji, rekao je Šojgu.

On je ocenio da je sada neophodno iskoristiti potencijal Šangajske organizacije za saradnju jer bez saradnje sa Islamabadom i Teheranom nemoguće je rešiti "avganistansko čvorište".

Šojgu je upozorio i na to da niz zemalja stvara komandne centre čiji je glavni zadatak sprovođenje ofanzivnih operacija u kosmosu i sajber prostoru.

Prema njegovim rečima, digitalizacija, robotizacija i hiperzvucne tehnologije izbijaju u prvi plan kada je reč o razvoju novog naoružanja.

"Svet se ubrzano uvlači u novu konfrontaciju koja je daleko opasnija nego što je to bio slucaj tokom Hladnog rata'’, zaključio je Šojgu.

Kako su ruski brodovio i avioni zapucali na britanski razarač, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA