Najnovije

OD TANKOSIĆEVOG ČETNIKA DO STALJINOVOG NKVD: Mustafa Golubić otimao ruske generale, ubijao Staljinove protivnike, prkosio Kralju i Titu

Intrige, atentati, ubistva, a takođe verolomstvo i izdaja, prožimaju čitavu istoriju čovečanstva. Što se tiče XX veka, on je bukvalno do krajnosti njima prožet. Čitava istorija najsurovijeg veka mogla bi se proučavati na osnovu akcija obaveštajnih službi, u kojima su politička ubistva, otmice, vrbovanja, i prebrojavanje, predstavljaju najočigledniji putokaz.

Mustafa Golubić (Foto: Pravda/Arhiva)

Ubistvo tri poslednja ruska cara, supeo atentat na ministra unutrašnjih poslova Rusije – Plavea (1904.g); premijera Rusije -Petra Stolipina (1912.g), austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda (1914.g); otmica vođa vojne organizacije ruske emigracije u Francuskoj, generala Kutepova i Milera; ubistvo Lava Trockog i njegovog sina Sedova; žestoka partijska čistka koju je sprovelo staljinsko rukovodstvo Kominterne, koja je zakačila praktično sve komunističke partije u svetu, i najzad, apoteza nemilosrdnosti – dva svetska ratam to je ono po čemu se pamti to stoleće.

U te događaje bio je uvučen ogroman broj ljudi, ali samo je jedan čovek postao učesnik većine od navedenih događaja. Član organizacije “Mlada Bosna” i “Crna Ruka”, jedan od organizatora sarajevskog atentata, koji je inicirao početak Prvog svetskog rata, učesnik oba balkanska rata (dobrovoljac u odredu Voje Tankosića), nosilac Obilićeve zlatne medalje za hrabrost, uhapšen optužen u Solunskom procesu, koji je koštao života legendarnog Dragutina Dimitrijevića Apisa; čovek koji je u lice rekao srpskom kralju Aleksandru Karađorđeviću da ima nameru da ga ubije i da se osveti za pogubljenje Apisa; aktivni učesnik otmice Kutepova i Milera i ubistva Lava Trocko, i što je veoma važno, kojeg je srdačnim zagrljajem dočekivao lično Josif Staljin, i najzad, lični neprijatelj i suparnik Josipa Broza Tita. Čovek čija je poslednja akcija bila vojni puč u Srbiji u martu 1941. godine i formiranje vlade koja je potpisala sporazum sa Sovjetskim Savezom, odgodiviši napad na njega fašističke nemačke, ime tog čoveka je – Mustafa Golubić.

Knjiga “Mustafa Golubić – tajni agent Staljina” ruskog autora Borisa Panomarjova objavljena je u Rusiji 2014. godine. Zanimljivo je da je i izdanje ove knjige na srpskom jeziku delo ruske izdavačke kuće ”Folium”. 

Knjigu “Mustafa Golubić – tajni agent Staljina” u tvrdom povezu možete naručiti po ceni od 1040 dinara (besplatna dostava) na linku OVDE ili na telefon 063 102 28 55. 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA