Najnovije

"Čekali smo da Britanci ispale prvi metak" Za rat na KiM bilo spremno 11.000 ruskih padobranaca!

Naređenje da krene 120 aviona, usledilo bi da je sammo jedan metak ispaljen.

Ruski padobranci (Foto: Jutjub)

- Tri divizije vazdušno-desantne vojske sa 120 aviona bile su spremne za rat na KiM juna 1999. Naređenje da krenu usledilo bi da je samo jedan metak opaljen na našu vojsku. Britanski general Majkl DŽekson, kako sumnjamo, imao je ove informacije kada je 12. juna rekao pred kamerama da Rusi mogu da ostanu na "Slatini", jer neće da rizikuje trći svetski rat - svedoči general-potpukovnik Nikolaj Viktorovič  Staskov, tadašnji načelnik Štaba vazdušno-desantne vojske Ruske federacije.

Staskov je bio glavni planer marša ruskog bataljona iz Ugljevika u Prištinu. Sedeo je tada u Moskvi i sa generalima Valerijom Ribkinom i Nikolajem Ignjatovim, danas načelnikom štaba VDV i herojem Rusije, bio je glavni akter i učesnik u razradi svih situacia ukoliko ruski bataljon sa komandantom Sergejom Pavlovim zapadne u probleme na KiM.

Prema njegovim rečima, uzbunjene su tri divizije padobranaca Rusije, a u 120 aviona ukrcana je ratna tehnika spremna za veliki desant. Prdsednik Jelcin, ministar spoljnih poslova Ivanov i ministar odbrane Sergejev, marš svoje voske na "Slatinu" gledali su, govori Staskov, na CNN-u i neko vreme nisu znali šta se događa.

Ovaj general otkriva i kako je rođena ideja da se pomogne srpskom narodu:

- Posle političke odluke da naše snage ne učestvuju u mirovnoj operaciji na KiM sedeli smo u Moskvi i pričali kako pomoći srpskom narodu jer smo imali obaveštajnu procenu sa terena šta će se dogoditi. Ribkin, Ignjatov i ja kontaktirali smo sa tadašnjim načelnikom generalštaba Anatolijem Vasiljevičem Kvašnjinovom, a sve vreme uz nas je bila Uprava GRU (ruska obaveštajna služba). Meni je kao veteranu sa Balkana dat zadatak da odaberem jedinicu i odredim maršrutu marša. U vertikali komandovanja bila su samo tri čoveka -

Nikolaj Viktorovič govori da se general Viktor zavarzin koloni svoje vojske priključio u Beogradu u "opelu", ali da nije imao funkciju niti je znao detalje. "Desantniki" su za 10 sati došli na KiM. Na srpskoj strani komandovanja nalazio se Slobodan Milošević.

- Ne znam ko je koordinisao iz Moskve komandovanje sa Miloševićem - nastavlja Staskov.

- Mi smo se fokusirali na razvoj situacije na terenu i dolazak britanskog generala DŽeksona. Potonji "incident" je bio predviđen. Nije se samo znalo kako će sve završiti -

Ruski general pretpostavlja da su Britanci imali obaveštajne podatke o mobilizaciji na ruskim aerodromima i da je DŽekson pre svega to imao u vidu kada je izgovorio rečenicu da "neće da počinje treći svetski rat".

Staskov podvlači da je uz padobrance bila na startu dalekoletna avijacija i bombarderi i da bi sigurno krenuli u probijanje vazdušnog obruča NATO oko Srbije da se ukazala potreba.

- Za nekoliko dana situacija se smirila. Postignut je dogovor o korišćenju aerodroma i učešću ruske komponente u KFOR. Nažalost, sa srpske strane nije traženo dodatno angažovanje.

Nikolaj Viktorovič danas je na funkciji DOSAAF, dobrovoljne organizacije sadejstva armije, avijacije i flote Ruske Federacije. Oni su "kičma" odbrane Rusije i imaju aktivnih 400.000 članova, oficira u penziji, ali i onih aktivnih. u svim regionima rusije na raspolaganju im je 115 aerodroma sa kompletnom tehnikom. Primarno se bave pripremom kadra za vojsku, obrazovanjem i treningom omladine, posebno budućih specijalista.

Staskov je i doktor političkih nauka i kandidat za tamošnju Akademiju, tako da poseduje i političke veštine:

- Naša je procena da se Srbi nikada neće pomiriti sa tim što su isterani sa KiM koje je izvor pravoslavlja i duša vašeg naroda. takođe situaciju trenutno ocenjujemo kao lošu jer se vaši sunarodnici iseljavaju, ali, kao i vaš predsednik Aleksandar Vučić, da se Srbi nikad neće odreći KiM -

Oko budućeg statusa srpske pokrajine, general iznosi uverenje da će biti rešavan "na višem nivou". prema njegovom mišljenju sve zavisi od odnosa snaga i poverenja između istočnih hrišćana i muslimana.

Zatvorene sve radnje, Srbi na ivici humanitarne katastrofe! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA