Najnovije

69 GODINA KASNIJE: Rusi oslobodili poslednjeg nemačkog zatvorenika

Rajnhard Kunce, 84-ogodišnji Nemac koji je zarobljen u Drugom svetskom ratu, pušten je na slobodu nakon što je proteklih 69 godina proveo u raznim ruskim zatvorima i radnim kampovima.Kunce je imao samo 14 godina kada su ga sovjetske trupe uhvatile u Berlinu u januaru 1945.
Oslobođen nakon 69 godina, ilustracija: Worldnewsdailyreport.com

Oslobođen nakon 69 godina, ilustracija: Worldnewsdailyreport.com

Ruski ministar spoljnjih poslova, Sergej Lavrov, kazao je da je ovo "čin dobre volje" i da je Vlada Rusije "ostavila po strani nacionalni ponos i pokazala svoju velikodušnost". Rajnhard je kao 12-ogodišnjak uključen u 12. SS Pancer diviziju. Optužen je da je ubio Jakova DŽugašvilija, sina Josifa Staljina, u koncentracionom logoru Sahsenhauzen u aprilu 1943. Staljinov sin je uhvaćen tokom Bitke za Staljingrad i ubijen nakon što je njegov otac odbio da ga razmeni sa nemačkim visokopozicioniranim oficirom Fridrihom Fon Paulusom. Staljin je naredio da Kunce bude pritvoren do kraja života bez obzira na sve kako bi "platio za svoj kukavičluk". Sve do sada Rusi su poštovali Staljinovu želju. Međutim, veruje se da je ovakva odluka došla sa ciljem poboljšanja odnosa s Nemačkom nakon dešavanja u Ukrajini.
Pogledajte još:Keri: Iz istorije se vidi da je situacija ista kao pred Drugi svetski ratAustrijanci: Srbija kriva za Prvi svetski ratDa su Amerikanci uspeli da uzmu Krim – počeo bi treći svetski rat!
Tokom Drugog svetskog rata Rusi su zarobili oko tri miliona Nemaca, većinom u poslednjoj godini rata. Zarobljenici su prisiljavani na rad u kampovima i na izgradnju ruske infrastrukture. Do 1950. su uglavnom svi oslobođeni. Zvanično, posljednji Nemac, zarobljenik u Rusiji, vratio se kući 1956. Veruje se da je u radnim kampovima živote izgubilo 381.067 osoba, od kojih je 356.700 bilo iz Nemačke dok su preostalih 24.367 bili iz drugih država. Mnogi istoričari tvrdi da je cifra mnogo veća i da ona doseže milion ubijenih. Izvor: Agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA