Najnovije

KURDSKA OFANZIVA NA TURKE: Dok turske vlasti ćute "Oslobodilačke snage" objavile video napada na njihove snage (VIDEO)

Kurdska vojna grupa saopštila je da je pokrenula niz napada ciljajući lokacije i baze turske vojske u severnom sirijskom gradu Afrin.

Ilustracija (Foto: Jutjub/pravda)

“Afrin Oslobodilačke snage”, novoformirana kurdska grupa, proglasile su da su pokrenule eksplozivnu napravu u blizini baze turske vojske u selu Marimin, u Afrin regiji.

U napadu, koji se dogodio 22. septembra, navodno je ubijeno i ranjeno nekoliko turskih vojnika. Turske vlasti nisu ni potvrdile niti demantovale napad.

Snimci koje je objavila grupa prikazuju tursku vojnu poštu pod napadom ATGM.

Napadi “Oslobodilačkih snaga Afrina” eskalirali su nedavno nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio spremnost svojih snaga da pokrenu opsežnu ofanzivu protiv kurdskih grupa na severu Sirije.

"Ako se u roku od dve nedelje ne preduzmu posebne mere u bezbednoj zoni, možemo pokrenuti sopstvenu operaciju", rekao je Erdogan posle samita Rusija-Turska i Iran o Siriji u turskoj prestonici.

Kao odgovor, turske oružane grupe su saopštile da će se boriti protiv „turske invazije“, obećavajući „odlučan odgovor“ na bilo kakvu vojnu akciju Turske.

Turska vojska i njeni ogranci nadziru delove severne Sirije nakon dve vojne operacije u 2016. i 2018. (uključujući Afrin) protiv Jedinica za zaštitu naroda (IPG) i Kurdistanske radničke partije (PKK); obe na crnoj listi kao teroristička organizacija od strane Turske.

Erdogan, koji je najavio da njegova zemlja neće dozvoliti da se teroristi pojave u području stvorenom na granici sa Sirijom, predložio je da ga pretvori u grad izbeglica.

„Za izbeglice tamo (na sirijskoj granici), potrebno je stvoriti grad za učešće u poljoprivredi. Objasnio sam kolegama da je za njih potrebno izgraditi infrastrukturu. Potrebno je sprečiti formiranje terorističkog koridora “, rekao je turski predsednik nakon razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem u ponedeljak u Ankari.

Pročitajte OVDE  gde se to raspoređuju Putinovi specijalci.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA