Najnovije

PODVIJANJE REPINE: Amerikanci obavestili Bagdad da će snage njihove koalicije napustiti Irak!

Snage američke „međunarodne koalicije“ obavestile su zvanični Bagdad da će se – na molbu-zahtev vlade Iraka – povući iz te zemlje.

Američka vojska u Iraku (Foto: Jutjub)

U zvaničnom dopisu iračkoj vladi se naglašava: „Mi poštujemo u suverenu odluku kojom tražite da se naše trupe povuku. Naš vojnički kontigent biće predislociran tokom narednih dana i nedelja“.

Mada se to u dopisu ne pominje, vlada Iraka je naložila otvaranje istrage o američkim avio-udarima „po objektima u Bagdadu“ (u jednom je navođenom raketom ubijen visoki iranski general Kasem Sulejmani).

Vlada je istovremeno dala instrukciju ministarstvu spoljnih poslova Iraka da Savetu bezbednosti UN uputi „žalbu povodom dejstava Vašingtona kojima je kršen suverenitet Iraka“.

Ako Amerikanci i njihovi saveznici narednih nedelja zaista napuste Irak – ta zemlja će koliko-toliko povratiti suverenitet i osloboditi se meko-tvrde okupacije SAD.   

Odluke parlamenta i vlade Iraka potvrda su da su irački šiiti likvidaciju generala Sumlejmanija doživeli i kao svoj gubitak i da je mržnja prema američkim okupatorima veća i dublja nego što su to sebi u Vašingtonu priznavali.

Takođe: potvrda da su iranski i irački šiiti mnogo bliže nego što bi SAD  i NATO  voleli.

Napuštanje Iraka može biti i znak da se u Beloj kući i Pentagonu ozbiljno spremaju za rat protiv Irana jer ne žele da se snage SAD i njihove koalicije – kad rat zaista počne – nađu u neprijateljskom okruženju iračkih šiita.

NJegova savetnica Kelijen Konvej odmah potom je precizirala da je Tramp spreman da sa Iranom pregovara o novom „atomskom aranžmanu“ čim iran „počne da se ponaša kao normalna država“.

Demonstracija „spremnosti“ nije slučajna jer je Teheran – navodeći da je takođe spreman za pregovore i saradnju sa međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju – saopštio da više neće poštovati deo ranijeg sporazuma koji ga je obevezivao da bitno ograniči broj centrifuga za obogaćivanje uranijuma.

Uslovi za pregovore trenutno su `više nego nikakvi`.

Ali Akbar Velajati, savetnik iranskog vrhovnog vođe Ali Hamneija, poručio je Amerikancima sa sahrane komandanta iranskih esnaga za specijalne operacije:       

„Ubistvom Sulejmanija, Sjedinjene Države su napravile veliku glupost. Sada će se Vašington suočiti sa drugim Vijetnamom“.

Posebno je ukazao da je Sulejmani bio „ključni element iransko-ruske alijanse“.

 „Za Trampovu glavu – 80 miliona dolara“

Televizija „El Arabija“ prenela je reči jednog od govornika na Sulejmanijevoj sahrani u gradu Mašhad.

Taj govornik je faktički predložio da svaki Iranac  izdvoji po jedan dolar, ukupna suma iznosila 80 miliona dolara, da se tako prikupi 80 miliona dolara koj ibi bili isplaćeni onome ko „donese glavu onoga ko je naredio ubistvo generala Sulejmanija“.

Okupljeni na sahrani nisu morali da nagađaju koga je imao u vidu. Jer, isti govornik je sam naglasio da ima u vidu „ludaka sa žutom kosom“.

Iran sprema 13 krugova pakla za Trampa. Pročitajte OVDE   sve detalje.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA