Najnovije

Gubi li Azerbejdžan – iako je bolje naoružan i ima veću armiju - i ovaj rat za Karabah?

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je u televizijskom obraćanju sunarodnicima da je nacionalna armija „zauzela još devet sela na kontaktnoj liniji u Karabahu.

Nagorno Karabah (Foto: Jutjub)

Istovremeno je ustvrdio da su azerbejdžanske trupe „ušle u grad DŽabrail“.

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan odmah je izjavila da je „ulazak u DŽabrail“ čista laž.

Ubrzo je zvanični Jerevan objavio da je Alijev „u informativnoj blokadi“, odnosno da mu nadležne službe – iako je šef države i vrhovni komandant – daju netačne podatke.

Alijev je odbacio tvrdnje (i Emanuela Makrona) da na strani Azerbejdžana ratuju islamski teroristi iz Sirije i strani plaćenici.

Istovremeno je Jermeniji postavio svojevrsni ultimatum: da se – ako želi prekid rata – obaveže da će određenim tempom povući svoje trupe iz Karabaha.

Jerevan na ovo, kako se procenjuje, neće pristati.

Poznati vojni ekspert Konstantin Sivkov ocenio je da azerbejdžanska ofanziva na Karabah gubi tempo i da nema dobre izglede:

„Zauzimanje nekoliko sela za nedelju dana ne zaslužuje nikakav komentar. A ispred Azerbejdžanaca su  planinski lanci koje kontroliše Odbrambena vojska Karabaha. U tim planinama, koje kontrolišu Jermeni, nema uslova za veće operacije. Rat traje već celu nedelju bez pravih efekata za Azerbejdžan uprkos njegovoj superiornosti u ljudstvu i naoružanju“.

Sivkov posebno ukazuje: „Jermenija u rat još nije uključila svoje glavne udarne sisteme. Mislim na raketno oružje pomoću kojeg jermenska vojska može da udari po naftnim poljima Azerbejdžana bez kojih će se Baku „saviti”. Oružane snage Azerbejdžana nemaju rakete velikog dometa uporedive, na primer, sa operativno-taktičkim raketnim sistemima „Iskander“ kojima raspolaže Jermenija“.

Sivkov navodi da Azerbejdžan ima prilično velike gubitke i da zato neće moći da još dugo napada Karabah.

Azerbejdžanska vojska se povlači. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA