Najnovije

RATNI KOMANDANT DNR: Jermenija je trebala da se spremi još pre poslednjeg rata

Bivši ministar odbrane Donjecke Narodne Republike Igor Girkin (Strelkov) na stranicama svog ličnog bloga komentariše šta se dešava u Nagorno-Karabahu.

Igor Strelkov (Foto: RIA Novosti)

Piše: Igor Girkin (Strelkov)

Ništa suštinski novo. Tursko-azerbejdžanska koalicija nastavlja polako, ali sigurno da istiskuje očajnički otpor jermenskih jedinica. Odlučujuća uloga pripada vazduhoplovstvu. Pre svega, bespilotnom.

Uprkos velikim (stvarnim) gubicima i očiglednim greškama u taktici (masovni pokreti napada pešadije i vojne opreme u stilu Drugog svetskog rata), zbog svoje superiornosti u naprednom naoružanju, Turci se relativno brzo probijaju na dugoročne odbrambene položaje i uništavaju novopodignute.

Konstatujem:

1. Jermeni su bili potpuno nespremni za vođenje istinski modernog rata i nisu uzimali u obzir iskustvo ne samo modernih ratova, već celokupnu vojnu istoriju 20. veka. Video snimci jasno beleže stalni poraz nekamufliranih oklopnih vozilaM i artiljerijskih sistema iz vazduha ... Šta, nikome nije palo na pamet da unapred predvidi očiglednu verovatnoću potpune neprijateljske dominacije u vazduhu?

U sličnoj situaciji u Severnoj Koreji, za nekoliko nedelja, iskopano je na desetine kilometara podzemnih galerija, protiv kojih su totalno nadmoćne vazduhoplovne snage koalicije predvođene Sjedinjenim Državama bile nemoćne.

Jermeni nisu imali godine, već decenije da grade takve strukture ... A na izlazu - duboki, ali potpuno otvoreni odozgo i demaskirani rovovi i zemunice (takođe potpuno demaskirani) na osnovu auto guma punjenih šutom iz ruševina.

Gospod Bog je lično morao da pokrije iz vazduha? Ili su računali na „ruskog Vanju“? Ako ste računali na to, zašto je onda Pašinjan izglasan zahvaljujući parolama „Beži od Moskalja“?

2. Kvalitet kontrole azerbejdžanskih kopnenih snaga je „znatno niži od potrebnog“, otprilike na nivou „Severnog vetra“ koji sam lično primetio 14. avgusta (kada ih je samo potpuna nesposobnost ukrajinskih vojnika spasila ogromnih i neopravdanih gubitaka).

I samo ovaj faktor sada pomaže Jermenima: zbog „mahovite“ taktike pešadije i motorizovanih jedinica „Turaka“ uspevaju da „taktički povrate“ značajan deo strateški neizbežnih uspeha neprijatelja.

Sve to gledam i shvatam da će naši „Putin sokolovi, lavovi i orlovi“ u ozbiljnom sukobu skrupulozno ponoviti sve greške i gluposti obe suprotstavljene strane - i u napadu i u odbrani - i beskorisno staviti ogroman broj najboljih na svetu (potencijalno) vojnika i mlađih komandanata ... Samo zato što im za to neće biti ništa …

Šta je stiglo iz Rusije u Jermeniju, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA