Najnovije

ZAŠTO NAS TERATE DA BUDEMO NAUČNICI DRUGIH DRŽAVA?! STUDENTI RADIKALIZOVALI PROTEST: Šatori ispred Ministarstva prosvete, blokirana...

Studenti koji traže niže cene školarina su radikalizovali protest postavljajući šatore ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu. Blokirana je jedna traka Nemanjine ulice u smeru ka Slaviji.

Ministar prosvete (Foto: Jutjub)

Nikola Arsenić, student Pravnog fakulteta, jedan od organizatora protesta, za Nova.rs kaže da će saobraćaj biti blokiran do 15 sati.

"Blokiramo saobraćaj ispred Ministarstva simbolično, kako bi pokazali da je blokirana budućnost studenata, jer smatramo da je finansiranje naredne akademske godine najveći problem studenata. Već 85 univerziteta širom sveta smanjilo je školarine ili uvelo olakšice, pa zahtevamo da to učine i svi domaći univerziteti", rekao je Arsenić.

Arseniću je, kako je rekao, obećano da će sa njim razgovarati pomoćnik ministra Bojan Tubić.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i pravni savetnik studenata, Savo Manojlović, izjavio da je pravno gledano zahtev studenata pravedan i da je "prilično blag".

Manojlović je kazao da je ugovor o studiranju prekršen jer je jedan deo studenata plaćao školarinu za vreme vanrednog stanja usled pandemije koronavirusa, iako nije dobio ono što je ugovorom obećano. Po njegovim rečima, 30 odsto niže školarine su praveden zahtev i njegovo ispunjenje ne bi ugrozilo opstanak fakulteta.

Studentkinja Nataša Vlajsavljević navela je da je do sada skupljeno preko 15.000 potpisa na on-lajn peticiji za smanjenje školarina, i rekla da se svakodnevno javljaju studenti "sa svojim pričama".

"Ne može se videti u medijima kakvo je realno stanje na fakultetima, zato pokušavamo da na mrežama objavljujemo priče studenata", kazala je ona i navela da studenti od svoje borbe neće odustati.

Na ulici ispred Ministarstva prosvete nalaze se transpreti na kojima piše "Vlada(nje) - Nedovoljan (1)", "Zašto nas terate da budemo naučnici drugih država", "Koliko nas još treba da ode preko kako bi se nešto promenilo", "Ujedinjeni za obrazovanje".

Na skupu nema vidljivog prisustva policije, osim pripadnika obezbeđenja zgrade i saobraćajne policije.

Studenti i profesori su u subotu održali protestnu šetnju pod nazivom "Ujedninjeni za obrazovanje", na kraju koje su se, zbog izostanka bilo kakve reakcije na njihove zahteve odlučili za radikalizaciju protesta.

Zašto Vojska Srbije nikada nije razvila Moravu, Bumbara, Soru i Himeru, saznajte OVDE!

Izvor: N1/ nova.rs/ fonet.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA