Najnovije

Vladislav Jovanović upozorava: Zapad želi da izoluje Republiku Srpsku i da Srbija prizna tzv. Kosovo

Diplomata Vladislav Jovanović ocenio je da Zapad ima potrebu da ubrza rešavanje neuralgičnih tačaka na Balkanu, na prvom mestu u BiH, dok ih dijalog Beograda i Prištine i pored mobilizacije specijalnih stručnjaka za region ne interesuje već puštaju da stvari na neki način počnu da trule, smatrajući da to Srbija ne može dugo da izdrži i da će prva morati da popusti.

Vladislav Jovanović (Foto: Pravda/Jutjub)

On je tako prokomentarisao najnovije reakcije Zapada na odluke Skupštine Republike Srpske o povlačenju ovlašćenja, kontinuirane pritiske na Srbiju , kao i imenovanje izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan.

– Zapad je trenutno najangažovaniji u BiH u želji da izoluju RS, da je nateraju na povlačenje od, kako smatraju, radikalnih zahteva i izvrše pritisak na Srbiju imajuću u vidu njenu osetljivost i zbog izbora i zbog Kosova (i Metohije) da se umiri ili odustane od kontinuirane ili jače podrške RS – rekao je Jovanović.

Zapad, kako je naglasio, ne želi rešavanje problema već da se Srbija natera da što pre prihvati stanje koje su stvorili – da prizna (lažnu državu) Kosovo i time prestane da postoji kao faktor zabrinutosti na Balkanu.

Prema njegovim rečima, razlog za mobilizaciju svih takozvanih specijalnih stručnjaka za region je i to što Amerika sa saveznicima ubrzano jača konfrontaciju sa rivalima i prebacuje se na dalje prostore i želi da osigura Zapadni Balkan od daljeg prisustva rivaliskih sila, ne samo Rusije i Kine već i Turske i nekih drugih koji se, kako kaže ovde sve jače utemeljuju.

Dodao je da SAD smatraju već 30 godina da je ceo ZB interesna sfera Zapada, što je osporeno i prilično demantovano prisustvom drugih.

Britanija se, kako kaže, smatra posebnim specijalistom za balkanska pitanja i tradicionalno je i kontinuirano prisutna ceo vek na vidljiv i nevidljiv način.

– To bogato istorijsko iskustvo, znanje i umešnost da iskorištava pogodnosti i protivrečnosti sada koriste u smeru širih interesa SAD i zapadnih savezika – rekao je Jovanović.

Na pitanje da li imenovanje izaslanika može da ubrza dijalog Beograda i Prištine ili će između ostalog morati da se sačeka da se slegnu dešavanja u Nemačkoj, kaže da Zapad ima potrebu da ubrza rešavanje neuraligičnih tačaka na zapadnom Balkanu – a u šta smatraju da spadaju BiH, Srbija i Kosovo i Metohija.

– U ovom trenutku sve probleme treba posmatrati u tom trouglu, a njihovo rešavanje je vremenski za njih dosta hitan zadatak – kaže on.

Jovanović dodaje da formiranje nove nemačke vlade nije relevantno, jer je Nemačka koperativan član zapadnog bloka u pritisku na Srbiju i sve sto je srpsko na Balkanu

Britanci se, kako je rekao, u ovom trenutku ubacuju malo jače i življe, nakon što su se oslobodili veze prema EU, otvoreniji su za saradnju čak i za službu američkih interesa na Balkanu.

– Imenovanje britanskog specijalnog izaslanika je deo toga. Ne može nas specijalno radovati ali ne treba da se previše uzbuđujemo, jer pozitivni procesi koji teku godinama praktično onemogućavaju neku radikalniju promenu ni kod nas ni u RS, niti će pregovori Beograda i Prištine dobiti na ubrzanju, jer to ne odgovora zapadu – rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, dijalog je započet sa jednim jedinim ciljem – da se normalizuju odnosi, što znači da Srbija prizna nezavisnost  i dodao da je sve drugo irelevantno i za zapad i za Prištinu.

– I ta naša očekivanja da se ništa radikalno ne rešava već da dijalog bude posvećen poboljšanju života srpskog življa i rešavanju pratkičnih pitanja oko kontakata i saradnje nas i Prištine, van političkih ciljeva i priznanja zapad ne interesuje – naveo je on.

Prema njegovim rečima, Zapad to može da interesuje samo ako je u funkciji brzog priznavanja, ako nije, pustiće da stvari na neki način trule, smatrajući da to Srbija ne može dugo da izdrži i da će prva morati da popusti.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA