Najnovije

NEMA UKIDANJA RS: Američki profesor objasnio da Bajden nema snage da ucenjuje Srbiju

Timoti Les sa Univerziteta Kembridž smatra da bi poruke bivših i aktuelnih zvaničnika SAD vezane za buduću politiku SAD prema regionu i Srbiji, a koje su se čule prethodnih dana, Srbi mogli da shvate kao preteće, ali veruje da su one, kako kaže, ograničenog kapaciteta.

DŽo Bajden (Foto: Jutjub)

"Srbija ne treba da brine da će biti ultimatima koji bi ih primoravao da priznaju KiM kako bi sačuvali Republiku Srpsku", poručuje Les.

Les, naime ističe da će novoizabrani američki predsednik DŽozef Bajden 'gurati političku i ekonomsku integraciju regiona kao jedinu održivu političku opciju koju ima na raspolaganju, a da su godišnjica Dejtona i sednica Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD iskorišćene za nalet izjava i političkih predloga liberalnih američkih komentatora , o sudbini KiM i Dejtonskog sporazuma, 'obasipanih' samopouzdanjem nakon Bajdenove pobede.

Hoće da spasu BiH od raspada

Na pitanje kako tumačiti Bajdenovu izjavu da je Dejton doneo mir u BiH, ali da posao u toj zemlji još nije završen, kao i da li takva izjava ugrožava opstanak Republike Srpske, Les za Tanjug kaže da je reč o ponavljaju već postojećeg stava Bajdena o tome da SAD nisu završile svoj posao u BiH, što je i nesporna istina, jer jer Klintonova administracija želela da BiH bude funkcionalna, multietnička država i članica EU i NATO, a u tome nije uspela.

"Sve što će Bajden uraditi je da spreči raspad BiH, što nije ništa novo, dok će se njegova administracija baviti neuspehom američke politike u toj zemlji", smatra Les i dodaje da ne veruje da će Bajdenova administracija u narednom period vršiti pritisak za promenu ustava u BiH jer je SAD potrebna pomoć Srbije u rešavanju statusa Kosova.

"Ako Bajdenova administracija ponovo otvori bosansko pitanje, ona će to uraditi samo ako je konačni status KiM rešen, što znači da se to neće dogoditi u narednih četiri godine ako Bajden odbaci podelu KiM kao opciju za komprimis", tvrdi Les i dodaje da je slučaju da ne bude rešenja za status KiM, takođe malo verovatno da će doći i do značajnije intervencije u BiH.

Kontraproduktivno bi bilo pretiti Srbima u BiH, kaže on, jer će to dovesti do krize u Republici Srpskoj, rasplamsavanje nacionalizma u Srbiji, ali i suziti prostor predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za postizanje kompromisa oko KiM.

Ako Bajdenova administracija, objašnjava Les, želi da promeni ustav BiH, onda će to morati da radi sa lokalnim akterima, uključujući Srbe i Hrvate koji, inače, imaju pravo veta na bilo koji predlog.

"Oni neće prihvatiti ništa što će oslabiti njihovu autonomiju, a razumno je i predviđanje da će bilo koji pokušaj za centralizaciju BiH propasti, imajući u vidu razgovore u Butmiru iz 2009.", objašnjva Les i dodaje da je Hrvatska takođe bitna za očuvanje Dejtona.

Ne može se ukinuti Srpska

Iz geopolitičkog ugla, Les takođe ne vidi direktnu pretnju po status Republike Srpske, i kaže da ovo nisu rane 2000-te kada je NATO imao na hiljade trupa u BIH i kada je kancelarija visokog predstavnika imala dilktatorska ovlašćenja.

On naglašava da Bošnjaci ne mogu da ukinu Srpsku niti zakonski, niti politički, a ako bi ikada pretili u fizičkom smislu onda bi se sukobili sa Srbijom, a verovatno i sa drugima.

"Bošnjaci, takođe, nemaju moć da sruše Republiku Srpsku jer jednostavno nemaju narod koji živi tamo", kaže Les i dodaje da nije ni u interesu Bajdenove administracije da uznemirava Srbe u BiH, bar za sada.

Dakle, tvrdi Les, najgori scenario iz perspektive bosanskih Srba je dalekosežna autonomija u nacionalno ujedinjenoj BiH u kojoj će Bošnjaci nastaviti da pokušavaju centralizaciju.

Bez povezivanja sa KIM

Na pitanje da li će Republika Srpska biti iskorišćena kao ucena za rešavanje pitanja KiM, Les kaže da su SAD uvek razdvajale ova dva pitanja, tako da je teško očekivati da će Bajdenova administracija predložiti bilo šta što će povezati Srpsku i Kosovo.

"Sbija ne treba da brine da će biti ultimatima koji bi je primoravao da prizna KiM kako bi sačuvalia Republiku Srpsku", objašnjava Les i dodaje da je reč u suprotnoj tendenciji u kojoj Srbi povezuju Srpsku i Kosovo, a posebno to što bosanski Srbi vide priliku za razmenu teritorija između Sprske i Kosova.

Međutim, dodaje on, Vučić ne veruje u to jer on zna da su SAD protiv raspada BiH.

"Potrebna mu je pomoć Vašingtona da bi se spasilo što se može spasiti od debakla sa Kosovom. Čini se da on više voli "mađarsku" strategiju za reintegraciju Republike Srpske u Srbiji preko zajedničnog državljanstva i ekonomske i kulturne integracije, što bi bilo kvazi-rešenje za nacionalno pitanje koje izbegava rizik od američkog kažnjavanja", zaključuje Les.

Les smatra da će Bajdenova politika neizbežno biti kompromis između onoga što žele da urade i onoga što mogu da urade, imajući u vidu političku realnost na terenu, ali i odbijanje Vašingtona da se previše udubi po pitanju Balkana zbog važnijih spoljnopolitičkih izazova.

O opozivu crnogorskih ambasadora pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube