Najnovije

RUSKI PROTIVOTROV ZA NEPRIJATELJSKO HIPERSONIČNO ORUŽJE; Putin o efikasnosti sistema S-500 (VIDEO)

PVO sistem S-500 i duboko modernizovani protivraketni raketni odbrambeni sistemi mogu postati „protivotrov” hipersoničnom naoružanju drugih zemalja. Tokom konferencije za štampu, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je njihov razvoj.

Protivotrov (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Putin je primetio da će, uprkos superiornosti Rusije na polju hipersoničnog naoružanja, slične sisteme uskoro dobiti i druge države.

Kao što je u intervjuu za TASS rekao glavni urednik časopisa „Arsenal otadžbine“ Viktor Murahovski, „protivotrov“ za hipersonično oružje, po svemu sudeći, mogao bi biti kompleks S-500, pošto će imati sposobnost da se bori protiv hipersoničnih projektila.

Prema vojnom stručnjaku Dmitriju Litovkinu, glavni konkurenti Rusije u razvoju hipersoničnog naoružanja su SADe i Kina. „Amerikanci razumeju da mogu da stvore aerobalističku raketu tipa Kinžal i sada je testiraju. Oni nemaju raketu koja bi se ubrzala do takvih brzina “, rekao je u intervjuu agenciji.

Zauzvrat, vojni stručnjak Ivan Konovalov podsetio je da je Rusija znatno nadmašila SAD u razvoju hipersoničnog naoružanja, ali Ruskoj Federaciji su potrebna sredstva zaštite, jer će se nesumnjivo pokušati sustići našu zemlju na ovom području.

„Klasična vojna misao je da je sredstvo za napad uvek podržano sredstvom za odbranu od pretnje, jer će potencijalni protivnik uvek raditi na ovom području“, objasnio je on.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo snimak ispaljivanja hipersonične krstareće rakete Cirkon, koju je u Belom moru ispalila glavna fregata Severne flote, admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov.

Šta Putin može, a drugi ne mogu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA