Najnovije

RUSIJA ŠALJE STOTINE VOJNIKA U AFRIKU: Pomno prate situaciju na terenu

Rusija je poslala dodatnih 300 instruktora u Centralnoafričku Republiku za obuku nacionalne vojske, objavljeno je u utorak, 22. decembra, u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Rusi u CAR (Foto: RIA Novosti)

„Pomno pratimo razvoj situacije u Centralnoafričkoj Republici (CAR). Ozbiljno smo zabrinuti što su događaji poslednjih dana doveli do oštre degradacije bezbednosne situacije u ovoj državi.

Opozicija, koju je predvodio bivši predsednik F. Bozize, kome je odlukom Ustavnog suda uskraćena registracija kao kandidata za predstojeće predsedničke izbore 27. decembra, mobilisala je svoje pristalice i ilegalne oružane formacije (IAF) da organizuju „kampanju“ do glavnog grada CAR Bangua. Situaciju je dodatno pogoršala odluka čelnika šest ilegalnih oružanih grupa da otkažu Politički sporazum o miru i pomirenju u zemljama CAR-a, koji je osnovni za centralnoafričko stanovništvo, potpisan 6. februara 2019. u Banguu.

Napredovanje paravojnih grupa kroz teritoriju zemlje, čije su akcije dobro koordinisane i finansirane spolja, steklo je karakter masovnog napada s ciljem destabilizacije unutrašnje situacije i narušavanja izbornog procesa.

U stvari, pobunjeničke snage izvršile su zauzimanje gradova i mesta, praćeno sukobima sa vojnim jedinicama Oružanih snaga CAR-a i lokalnih izvršnih vlasti.

Međunarodna zajednica osudila je ove nasilne radnje i sve radnje koje bi mogle predstavljati pretnju po bezbednost i održavanje izbora u CAR-u, pozivajući na striktno sprovođenje svih strana Mirovnog sporazuma iz 2019. Generalni sekretar UN A. Gutereš i predsednik Komisije Afričke unije M. Faki Mahamat, kao i članovi Saveta bezbednosti UN.

Da bi odbio juriš ilegalnih oružanih grupa, uključen je kontingent Multidisciplinarne integrisane stabilizacione misije UN-a u CAR (MONUSCA), koji sarađuje u tesnoj koordinaciji sa jedinicama centralnoafričke vojske.

Pitanje dodatnog jačanja MONUSCA-e rešava se prebacivanjem dela mirovnjaka iz Misije UN u Južnom Sudanu (UNMISS), a vojska iz Ruande takođe se upućuje u CAR na osnovu bilateralnih sporazuma.

Rusija je, u okviru pružanja pomoći Bangu u jačanju odbrambene sposobnosti Centralnoafričke Republike, odmah reagovala na zahtev svog rukovodstva i poslala dodatnih 300 instruktora za obuku pripadnika nacionalne vojske.

Odgovarajuće obaveštenje ruska strana je podnela Komitetu Saveta bezbednosti UN 2127 o sankcijama protiv Centralnoafričke Republike.

Pozivamo sve konstruktivne političke snage u CAR-u na dijalog, mirno rešavanje spornih pitanja u vezi sa pripremom za opšte izbore.

Moraju se osigurati uslovi za mirno, transparentno i slobodno glasanje. Smatramo važnim maksimizirati potencijal UN-a i MONUSCA-e, kao i Afričke unije i Ekonomske zajednice država Centralne Afrike (ECCAS) kako bismo Banguiju pružili svestranu podršku u ovom teškom periodu za centralnoafričke narode “, navedeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Iz koje srpske fabrike se snabdeva švedska vojska, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA