Najnovije

RUSKI ODGOVOR ZA TURSKE BAJRAKTARE: Novo savršenstvo fabrike Suhoj (VIDEO)

Ruska teška jurišna bespilotna letelica „Ohotnik“ će 2021. godine u okviru letačkih testova prvi put koristiti oružje na vazdušnim ciljevima, rekao je za RIA Novosti izvor u avionskoj industriji.

Ohotnik (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

„Prva lansiranja projektila sa bespilotne letelice Ohotnik planirana su za drugu polovinu 2021. godine.

Govorimo o gađanju raketama vazduh-vazduh, koje su prethodno testirane na Su-57. Predviđena su lansiranja na stvarne vazdušne ciljeve“, rekao je izvor agencije.

Dodao je da bi pre toga trebalo da se izvrše ispitivanja lansiranja projektila sa drona.

Planirana su i ispitivanja „Ohotnika“ uz upotrebu oružja klase „vazduh-zemlja“.

„Ohotnik će biti potpuni multifunkcionalni vazduhoplov s mogućnošću da se koristi kao bespilotni lovac-presretač“, objasnio je izvor.

Ranije je izvor u vojno-industrijskom kompleksu rekao RIA Novostima o seriji letova Ohotnika sa funkcionalnim simulatorima vođenih projektila za procenu interfejsa opreme u vozilu sa glavama za usmeravanje municije. Imitatorima su oduzeti motor i bojeva glava.

Ministarstvo odbrane zvanično je najavilo prve letove bespilotne letelice Ohotnik tokom kojih su provereni samo njegovi letački kvaliteti i rad glavnih sistema.

Razvio ga je Dizajnerski biro Suhoj, Ohotnik će postati prva teška bespilotna letelica sa udarnim funkcijama u ruskoj vojsci. Uređaj je napravljen prema šemi „leteće krilo“ uz upotrebu materijala koji smanjuju vidljivost na radarima.

Prema otvorenim izvorima, dron Ohotnik ima dužinu od 14 metara, raspon krila 19 metara i uzletnu težinu od 20 tona. Maksimalna brzina „Ohotnika“ dostiže 1000 kilometara na sat. Prvi let je izveden 3. avgusta i trajao je više od 20 minuta.

Čime se za to vreme naoružava ruska mornarica, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA