Najnovije

PREMINUO POSLEDNJI MINISTAR ODBRANE SSSR: Odlazak višestruko nagrađivanog maršala avijacije (FOTO)

U Moskvi je u 79. godini preminuo poslednji ministar odbrane Sovjetskog Saveza, vazduhoplovni maršal Jevgenij Šapošnikov. O tome je agenciju RIA Novosti obavestio Nikolaj Derjabin, šef aparata kluba vojnih komandanata.

Ruska avijacija (Foto: RIA Novosti)

Prema rečima sagovornika agencije, sahrana bivšeg šefa ministarstva odbrane biće održana na Saveznom ratnom memorijalnom groblju u Mitiščiju.

Šapošnikov je rođen 1942. godine, od 1959. služio je u oružanim snagama SSSR-a. Bio je stariji pilot i komandant puka, zatim je komandovao eskadrilom, borbenim vazduhoplovnim pukom i borbenim vazduhoplovnim odsekom. Do kraja 1970-ih, zauzeo je mesto komandanta vazduhoplovnih snaga za borbenu obuku Karpatskog vojnog okruga, a 1984. postao je zamenik komandanta vazduhoplovnih snaga Odeskog vojnog okruga. Posle toga je predvodio 16. vazduhoplovnu armiju.


Foto: RIA Novosti

U julu 1990. imenovan je za vrhovnog komandanta vazduhoplovstva - zamenika ministra odbrane Sovjetskog Saveza. Od 23. avgusta do 26. decembra 1991. Šapošnikov je bio poslednji ministar odbrane SSSR-a. Iste godine dobio je čin vazduhoplovnog maršala.


Foto: RIA Novosti

Od početka 1992. bio je vrhovni komandant oružanih snaga ZND, a u junu i septembru 1993. bio je sekretar Ruskog saveta bezbednosti. Posle toga je radio kao predstavnik predsednika u državnoj kompaniji za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme „Rosvooruženie“. 1995. godine bio je na čelu Aeroflota, a od marta 1997. bio je pomoćnik šefa države za razvoj vazduhoplovstva i astronautike.

Šapošnikov je odlikovan ordenima „Za službu otadžbini u oružanim snagama SSSR-a“ drugog i trećeg stepena, kao i ordenom Crvene zvezde.

O skandalu u kuloarima Samita ODKB i prodaji Nagorno-Karabaha pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA