Најновије

ПРЕМИНУО ПОСЛЕДЊИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ СССР: Одлазак вишеструко награђиваног маршала авијације (ФОТО)

У Москви је у 79. години преминуо последњи министар одбране Совјетског Савеза, ваздухопловни маршал Јевгениј Шапошников. О томе је агенцију РИА Новости обавестио Николај Дерјабин, шеф апарата клуба војних команданата.

Руска авијација (Фото: РИА Новости)

Према речима саговорника агенције, сахрана бившег шефа министарства одбране биће одржана на Савезном ратном меморијалном гробљу у Митишчију.

Шапошников је рођен 1942. године, од 1959. служио је у оружаним снагама СССР-а. Био је старији пилот и командант пука, затим је командовао ескадрилом, борбеним ваздухопловним пуком и борбеним ваздухопловним одсеком. До краја 1970-их, заузео је место команданта ваздухопловних снага за борбену обуку Карпатског војног округа, а 1984. постао је заменик команданта ваздухопловних снага Одеског војног округа. После тога је предводио 16. ваздухопловну армију.


Фото: РИА Новости

У јулу 1990. именован је за врховног команданта ваздухопловства - заменика министра одбране Совјетског Савеза. Од 23. августа до 26. децембра 1991. Шапошников је био последњи министар одбране СССР-а. Исте године добио је чин ваздухопловног маршала.


Фото: РИА Новости

Од почетка 1992. био је врховни командант оружаних снага ЗНД, а у јуну и септембру 1993. био је секретар Руског савета безбедности. После тога је радио као представник председника у државној компанији за извоз и увоз наоружања и војне опреме „Росвооружение“. 1995. године био је на челу Аерофлота, а од марта 1997. био је помоћник шефа државе за развој ваздухопловства и астронаутике.

Шапошников је одликован орденима „За службу отаџбини у оружаним снагама СССР-а“ другог и трећег степена, као и орденом Црвене звезде.

О скандалу у кулоарима Самита ОДКБ и продаји Нагорно-Карабаха прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА