Najnovije

"ZORA IDLIBA": Sirijska vojska potpuno deblokirala autoput M5 Damask-Alepo – Tursko posmatračko mesto u okruženju!(VIDEO)

U prekjučerašnjim operacijama sirijska vojska dovršila posao u drugoj fazi kampanje „Zora Idliba“, oslobodivši jugozapadna područja grada Alepa, među kojima i najopasniju nedovršenu stambenu četvrt Rašidin 4, iz koje su teroristi od prvih dana rata neprestano granatirali gradska područja.

Mapa Idliba na dan 11. februara (Foto: Jutjub)

Po prvi put nakon više od sedam godina snage sirijske vojske uspele su uspostaviti kontrolu nad ključnim autoputem M5, koja povezuje glavni grad Damask s drugim najvećim gradom Alepom.

Takozvana Sirijski opservatorija za ljudska prava (SOHR) izvestila je u utorak da su sirijski vojnici i njihovi saveznici ponovno uspostavili kontrolu nad autoputem M5, nakon što su oslobodili područja u provinciji Alepo, koja su bila poslednja uporišta militanata na putu.

Voditelj ove opskurne „organizacije“, Rami Abdel Rahman, izjavio je za AFP da je vlada u Damasku preuzela područje Alepovo Rašidin Al-Raba, dodavši, “kako to znači da oni kontrolišu čitav autoput M5 prvi put od 2012. godine”

Oslobađanje autoputa M5, koja povezuje glavni grad Damask s gradovima Hama, Homs i Alepo, dolazi nakon višemesečne operacije sirijske vojske u oslobađanju provincije Idlib.

Idlib i područje severno od Alepa čine deo jedine velike teritorije koji je još uvek u rukama militanata i raznih terorističkih grupa. Sirijska vojska uspela je vratiti izgubljena područja širom zemlje i gotovo celu sirijsku teritoriju vratiti pod vladinu kontrolu.

U izjavi koju je u nedelju prenela službena novinska agencija SANA, Glavna komanda sirijske vojske objavila je da su se trupe koje su oslobodile jugoistok i istok pokrajine Idliba povezale sa svojim kolegama koji su napredovali u južnom Alepu na jednom prelaznom mestu, uspostavljajući potpunu kontrolu nad brojnim gradovima i strateškim punktovima oslobodivši gotovo 600 kvadratnih kilometara zemlje.

Sirijska vlada se žalila da terorističke jedinice koja su okupirale Idlib i deo pokrajine Alepo koriste meštane kao ljudski štit i sprečavaju ih da humanitarnim koridorima pređu na sigurna područja.

Ovaj razvoj događaja je toliko iritirao Tursku da je Ankara poslala svoje vojnike i vojnu opremu da, zajedno s teroristima, pokušaju sprečiti napredovanje vladinih snaga. Iako je turska vojska pre sirijske došla u grad Sarakib i uspostavila četiri kontrolna punkta na četiri izlaza iz grada, to nije bilo dovoljno da spreči pad grada u ruke vladinih snaga.

Sada vladine snage još imaju zadatak proširiti nadzor nad teritorijom zapadno od puta i da oslobode nekoliko naselja, uključujući Kan Al-Asal, poznatom po prvom lažnom napadu hemijskim oružjem koji je pripisan sirijskim snagama.

U ogorčenom nastupu pred novinarima je čelnik uprave turskog predsednika Omer Selik rekao kako Turska traži da se sirijska vojska vrati na početne položaje, na kojima je bila pre pokretanja ofenzive. Kako je to bio zahtev koji je nemoguće ispuniti, pregovori između ruske i turske delegacije u Ankari u ponedeljak nisu dali nikakve rezultate.

Zbog novonastale situacije u Siriji će ruski predsednik Vladimir Putin hitno telefonom razgovarati s turskim čelnikom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao je PR ruskog predsednika Dmitrij Peskov. Ovu je vest potvrdio i turski ministar spoljnjih poslova Mevlut Čavušoglu.

Razgovori su se vodili u utorak 11. februara, prenosi TASS.

Govoreći o kampanji sirijske vojske, turski ministar je rekao da “jamci primirja u Siriji, Rusija i Iran, moraju zaustaviti napade režima”. Naglasio je da je Ankara “uvek poštovala sve obaveze koje je preuzela“, što je očita laž, jer upravo Turska nije ispunila nijednu obavezu preuzetu sporazumima iz Sočija i od 2018. se trudila održati status kvo u Idlibu, uz stalna granatiranja terorističkih grupa iz područja s kojih su se trebali povući.

„S obzirom na situaciju s napadima u Idlibu, nastavljamo kontakte s partnerima iz Rusije. Ruska delegacija došla je kod nas kako bismo razgovarali o tim pitanjima. Ali neka svi znaju da nikada nećemo ostaviti bez odgovora smrt naših vojnika u Siriji “, kazao je turski ministar spoljnjih poslova.

Ranije u Kremlju su napade militanata iz Idliba nazvali neprihvatljivima, pozivajući na zaustavljanje bilo kakvih terorističkih aktivnosti, što je poziv koji je zapravo bio upućen Turskoj, jer Moskva nema kontakte s teroristima i sirijskom Al Kaidom u Idlibu.

U ponedeljak su mediji koji se pozivaju na Erdoganovu administraciju rekli da je Ankara  od Moskve tražila da zaustavi “napade na turska promatračka mesta u Idlibu“.

S najnovijim napredovanjem vladinih snaga je iza linija sirijske vojske 6 od ukupno 13 promatračkih mesta turske vojske, koja u smislu logistike i snabdevanja zavisi o ruskoj pomoći.

Pročitajte OVDE  da li je na pomolu novi rat?

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA