Najnovije

SITUACIJA SE OPASNO KOMPLIKUJE: Amerika vraća oružje u Siriju, koristi se protiv turske vojske i civila

Situacija u sirijskim regionima u kojima SAD drže kontrolu se komplikuje budući da je od početka godine iz Iraka američka vojska vratila velike količine oružja iz Iraka u Siriju koje se koristi protiv turskih snaga i civila, izjavio je šef ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u toj zemlji Oleg Žuravljov.

Američka vojska (Foto: army.mil)

Kako je precizirao, američka komanda je od početka godine prebacila 13 konvoja sa preko 80 jedinica oklopne tehnike, preko 300 kamiona sa različitim tipovima oružja, municije i drugih materijalnih sredstava.

„Američko oružje se koristi u borbama protiv brojnih militantnih grupa na teritoriji severno od Eufrata, kako protiv turskih vojnika, tako i protiv civila“, naglasio je on.

Žuravljov je upozorio da se, s tim u vezi, pogoršava humanitarna situacija imajući u vidu da militanti konstantno otvaraju vatru na naseljena mesta, što dovodi do toga da civili masovno napuštaju svoje kuće i prelaze na teritoriju koju u svojim rukama drži sirijska vojska.

„Kroz kontrolni punkt Salhijah, u blizini grada Dejr el Zor, od početka godine prošlo je 23.000 sirijskih civila, od kojih je najviše bilo porodica sa decom“, dodao je on.

Sirijska armija na sever zemlje dovukla višecevne raketne bacače BM-27 „Uragan“. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA