Najnovije

SRPSKO-RUSKI CENTAR "MAJAK" RADI NA ZBLIŽAVANJU DVA BRATSKA NARODA: Počeo besplatan kurs! (FOTO)

Vladimir Prebiračević direktor Srpsko-Ruskog centra “Majak” naglašava da je u organizaciji centra “Majak” a u saradnji sa E-Gimnazijom u Novom Sadu, čije prelepe i moderno uređene učionice koriste, uspešno počeo besplatan kurs ruskog jezika za decu i odrasle. Dve grupe polaznika su imale priliku da pohađaju početni kurs ruskog jezika, u subotu 07.03.

Besplatan kurs ruskog jezika za decu i odrasle u organizaciji Srpsko-Ruskog centra "Majak" (Foto: majak.rs)

Ruski jezik je zvanični jezik Rusije, Belorusije, Kazahstana i Kirgistana. Osim Rusije, koristi se u zemljama koje su ranije bile u sastavu SSSR, te isto tako i na područjima kompaktnog stanovištva emigranata iz zemalja bivšeg SSSR, kao što su Izrael, Nemačka, Kanada, Sjedinjene Američke Države, itd. — kao maternji jezik dela stanovništva i kao jezik međunarodne komunikacije.

Besplatan kurs ruskog jezika za decu i odrasle u organizaciji Srpsko-Ruskog centra "Majak" (Foto: majak.rs)

Prema podacima Kembridžove enciklopedije jezika, ruski kao prvi ili drugi jezik govori preko 455 miliona ljudi. Prema podacima časopisa „Language Monthly“ (№ 3 za 1997), oko 285 miliona ljudi u svetu govori ruski jezik, što ga čini 4. jezikom po rasprostranjenosti. Od ovih, oko 160 miliona ga zove maternjim (što ga čini u tom pogledu 7. u svetu). Ruski jezik je jedan od 6 zvaničnih jezika UN. Godine 1999. proglašen je za četvrti najuticajniji jezik na svetu.

Želja Srpsko-Ruskog centra “Majak” , kako ističe direktor Vladimir Prebiračević, je da ruski jezik približe kako mladim ljudima tako i odraslima od kojih su neki u prošlim vremenima učili ruski. U centar “Majak” su svi dobrodošli pa tako najstariji polaznik ima devedeset jednu godinu koji je želeo da se podseti jezika koji je nekada aktivno koristio a najmlađa u grupi ima 16 godina i sa istom pažnjom prate današnje predavanje.

Besplatan kurs ruskog jezika za decu i odrasle u organizaciji Srpsko-Ruskog centra "Majak" (Foto: majak.rs)

Drugu grupu čine osnovnoškolci koji su, uz prigodan poklon, takođe uspešno krenuli na kurs ruskog jezika.

Srpsko-Ruski centar “Majak” samostalno pokriva sve troškove organizacije, izvođenja i pratećih materijala tako da je kurs ruskog za polaznike potpuno besplatan. Direktor centra Vladimir Prebiračević je izrazio veliko zadovoljstvo odzivom sugrađana i potrudiće se da se obezbedi još sredstava kako bi još više grupa za ruski jezik moglo da se oformi.

Zašto Rusi prave tunel ispod Beograda, saznajte OVDE.

 

Izvor: majak.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA