Najnovije

BUĐENJE SRPSKOG JEDINSTVA: "Htjeli su da nam uzmu i srce i dušu, da nas razdvoje od naših đedova, ali se Crna Gora vratila svom izvoru"

Nama Srbima iz Crne Gore predstavlja izuzetno zadovoljstvo da možemo da posvjedočimo da srpstvo i pravoslavlje nijesu ugušeni u Crnoj Gori.

Litije u Podgorici (Foto: Jutjub)

Piše: Milutin Đukanović, predsednik Izvršnog odbora Nove srpske demokratije, poslanik i šefa poslaničkog kluba u Skuštini CG

Aktuelni režim koji je u Crnoj Gori, nepromenjen  od 1945. godine, i svoju moć u poslednjih 30 godina ostvaruje izbornim krađama i podrškom bošnjačke i albanske manjinske zajednice, krenuo je da formalizuje svoju antisrpsku i antipravoslavnu politiku koju vodi već 20 godina. 

Prvo je vladajuća koalicija u svojim programskim načelima, na svom kongresu održanom u novembru prošle godine, kao najvažniji zadatak istakla formiranje "autokefalne CPC".
Zatim je Vlada Crne Gore, u decembru, predložila Skupštini Zakon o takozvanim vjerskim slobodama, a u suštini zakon o oduzimanju imovine SPC. 

Htjeli su da nam uzmu i srce i dušu, da nas razdvoje od naših đedova i prađedova. Da naše svetinje Manastir Ostrog, Cetinjski manastir, Pivski manastir, Manastir Morača,  Manastir Savina, Đurđevi Stupovi i mnoge druge hramove uzmu od nas i vas i daju ih na korišćenje NVO koja sebe naziva CPC i u čijem su formiranju aktivno učestvovali pripadnici nepravoslavnih naroda.

Mi iz DF-a, kao ubedljivo najjači opozicioni subjekt, smo se, u Skupštini CG, tome oštro suprotstavili. Lider DF-a Andrija Mandić je pozvao građane da izađu na ulice, sa ikonama u rukama, i blokiraju Crnu Goru. 

Policija je kao odgovor, na naše sprečavanje usvajanja zakona u Skupštini Crne Gore, uhapsila kompletan poslanički klub DF-a, što je nezampaćen slučaj u istoriji parlamenata i pamtiće se dok postoji srpskog naroda kako saopšti najveći živi srpski pjesnik Matija Bećković.

Međutim građani su počeli da se bude. Još dok je trajala sjednica Skupštine pola Crne Gore je bilo blokirano, počev od Berana, Nikšića, Golubovaca, Mosta na Tari, Budve i Zelenike. Sledećih nekoliko dana Crna Gora je potpuno blokirana. 

Zaustavljena je antisrpska i antipravoslavna Crna Gora, a polako je počela da se budi, hrišćanska, pravoslavna, tradicionalna i srpska Crna Gora.

Kao što je kazao naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica, kada su svi mislili da je poslije hapšenja poslanika DF-a, brkati mačak satjeran u ćošak, najednom, na ulicama kao da je neko posredovao filmskim trikom, umesto brkatog kućnog ljubimca ugledali smo društvenu zvijer koja krivuda ulicama gradova. 

Litije koje je počela da organizuje naša SPC sa svojim eparhijama u Crnoj Gori rasplamsale su iskru slobode i uzvisile hrišćansku pravoslavnu vjeru do božanskih visina. Crna Gora se vratila svom izvoru i svom nacionalnom korpusu. 

Srbija i Republika Srpska raširenih ruku i otvorenog srca podržali su Srbe iz Crne Gore. 
Litije su preplavile sve prostore gdje god žive Srbi, od Čikaga do Melburna, od Banjaluke do Beograda, od Gračanice do Podgorice. Srbi nikada nijesu bili ovako solidarni i jedinstveni.
Buđenje srpskog jedinstva! Ovo je rečenica koja na najbolji način definiše trenutne procese u celokupnom srpskom narodu. 

Mi smo kao narod zaslužili da na ovim prostorima budemo slobodni. Milioni života su dati za oslobođenje od otomanskog i austrijskog carstva ovih prostora. Drugi su narodi preko srpske krvi pravili svoje države koje su po pravilu bile antisrpske.

A šta mi to hoćemo?

Mi samo hoćemo da budemo Srbi, da pripadamo Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da govorimo srpskim jezikom, i da možemo normalno da živimo i radimo. 

Zbog toga jedinstvo srpskog naroda nikada nije bilo potrebnije.

Samo jedinstvom i solidarnošću možemo očuvati svoj nacionalni i vjerski identitet. Nas na Balkanu ima 10 miliona i ako budemo jedinstveni opstaćemo kao narod. 

Zbog toga mi iz Demokratskog fronta često šaljemo poruku “Nema povlačenja, nema predaje”.

Pročitajte OVDE kako crnogorski šovinisti prete Srbima.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA