Najnovije

UBOJITA GRDOSIJA: U Siriji primećeni modernizovani ruski tenkovi T-72B3 (FOTO)

Oklopno-mehanizovane jedinice sirijske vojske pored obt T-72B3 poseduju i određen broj tenkova T-90. Oba tenka su se odlično pokazala za vreme poslednje kampanje sirijske armije na severu zemlje, gde je oslobođeno znatna teritorija.

T-72B3 (Foto: RIA)

Procene su da je sirijska armija za poslednjih nekoliko meseci (tačnije od decembra meseca) oslobodila 215 naseljenih mesta i provincijama Alepa i Idlib. Tom prilikom je oslobođeno oko 1600 km2 teritorije. Kombinovanom upotrebom kopnenih jedinica i avijacije, sirijska armija je sa svojim saveznicima ostvarila punu kontrolu nad strateški važnim autoputem M-5 koji povezuje sever i jug zemlje.

Procene su da je u vremenskom periodu (15.12-19/06.03-20) likvidirano je preko 1,300 pripadnika različitih ekstremističkih grupa koje su se nalazile ispred sirijske vojske. Uništeno je stotinjak jedinica borbene tehnike različite namene, a znatan deo ovih oruđa su uništili tenkovi.

Nešto više o modernizovanoj verziji tenka T-72B3

Osnovna snaga ovog tenka je njegova respektabilna sposobnost za izvođenje borbenih zadataka bez obzira na doba dana (dan/noć) u složenim meteo uslovima. Za to je zadužen višekanalni nišanski sistem Sosna-U koji se sastoji od sistema za automatsko praćenje zahvaćenog cilja i posebnog kanala sa termovizijskom kamerom. Modernizovan je osnovni nišan komandira tenka TKN-3MK, dok je vozač dobio noćni binokular TVN-5. Značajno je i unapređen sistem veze preko instalacije radio-stanice R-168-25U-2 Akveduk koja radi u UKV dijapazonu. U kompletu se nalaze dva primoredajna uređaja. Ovaj sistem je u stanju da ostvari stabilnu komunikaciju između svih učesnika na polju boja, obezbeđujući otvorenu, ali i zaštićenu skrivenu vezu.

Posebno je ojačan stepen oklopne zaštite dodavanjem ploča sa dinamičkom zaštitom Kontakt-5 / Relikt i protivkumulativnim rešetkama na vitalnim delovima tenka.

Možda i najveće unapređenje je ugradnja izuzetno moćnog topa 2A46-M5. Ove topove je proizveo KB AO „Zavod №9“ koji se nalazi u gradu Jaketarinburg. Modeli tenkovskih topova četvrte i pete varijante modernizacije 2A46M-4 i 2A46M-5 su primljeni u naoružanje 2005.godine, kada je počela njihova ugradnja na operativne tenkove T-80 i T-90 (T-72B3) u cilju zamene dotadašnjih topova 2A46M (2A46M-1). Ono što je najviše karakteriše ovaj top jeste mogućnost upotrebe hiperzvučnih potkalibarnih penetratora 3BM-60 „Svinjec-2“ izuzetne probojnosti.

Trenutno, ovakva municija nema premca u svetu kada je u pitanju borba protiv oklopnih borbenih sredstava. Zahvaljujući svojoj velikoj brzini i izuzetno zgusnutom sastavu, ovakvi projektili imaju veliku probojnu moć . Naime, kinetički projektil 3BM-60 „Svinjec-2“ sa jezgrom od tunstena probija do 740mm višeslojnog tenkovskog oklopa na daljinama do 2000 metara. Ova mera je sasvim dovoljna za borbu protiv najsavremenijih tenkova koji se u ovom momenti nalaze u operativnoj upotrebi.

Ovi projektili se značajno duži od svog prethodnika 3BM-48 “Svinjec-1”, tako da nisu mogli da stanu u automatski punjač tenkovskog topa 2A46M (2A46M-1). Najnovija modifikacija koja je primenjena na tenkovskim topovima 2A46M-5 omogućava da se ispaljuju projektili povećane probojnosti.Treba napomenuti da pored penetratora koji je napravljen od tungstena, postoji i verzija koja je napravljena od osiromašenog uranijuma. Ova druga verzija može da probije 830+mm tenkovskog oklopa sa daljine od 2000 metara.

U ove tenkove se ugrađuju dve verzije 4-taktnih dizel motora sa 12 cilindara. Prve varijante tenkova T-72B3 bile su opremljene modelom V-84-1 snage 840 ks, dok se kod poslednje verzije ovog tenka pojavio još jači motor V-92S2F koji generiše celih 1130 ks. Ovaj motor će da postane standard za opremanje tenkova T-72B3.

Putinovi moćni sistemi napravili pakao turskim avionima i dronovima u Siriji! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA