Najnovije

AMERI U PANICI: Rusi ih sa saveznicima porazili u jednoj zemlji, a sada snage prebacuju u drugu! (VIDEO)

Sjedinjene Države ne podržavaju ofanzivu libijskog maršala Halife Haftara protiv Tripolija i veruju da Rusija sarađuje sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom na prebacivanju boraca i opreme u Libiju, saopštili su u četvrtak visoki američki zvaničnici.

LNA u Libiji (Foto: Jutjub)

„Sjedinjene Države ne podržavaju vojnu akciju LNA protiv Tripolija. ... Napad na glavni grad skreće resurse sa onoga što je za nas prioritet, a to je kontraterorizam, ”rekao je Henri Vuster, zamenik pomoćnika sekretara Biroa za bliskoistočne poslove Stejt departmenta, na konferencijskom pozivu, pozivajući se na haftarovu Libijsku nacionalnu armiju.

Haftar je pre godinu dana pokrenuo rat kako bi zauzeo glavni grad Tripoli i druge delove severozapadne Libije. Od 2014. godine Libija je podeljena na područja koja kontrolira međunarodno priznata vlada Nacionalnog sporazuma u ​​Tripoliju i severozapadu, i teritoriju koju su u Bengaziju držale istočne Haftarove snage.

Haftara podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Rusija, dok vladu podržava Turska. Američko veće bezbednosti je 2011. godine nametnulo embargo na oružje Libiji usled ustanka koji je svrgnuo dugogodišnjeg vladara Muamera Gadafija.

Libija je neuredno ratište sa velikim angažmanom stranih boraca. Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije upozorile su na produbljivanje traga ruskih plaćenika, dok su Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati takođe postavili bespilotne letelice, kažu diplomate.

DŽim DŽefri, američki specijalni izaslanik za Siriju, obraćajući se novinarima pod istim pozivom, rekao je da bi borbeno polje moglo biti još složenije. "To znamo, sigurno da Rusi sarađuju s Asadom na prebacivanju boraca milicije, možda treće zemlje, eventualno sirijskih, u Libiju, kao i opremu."

Ruski privatni vojni ugovarač Vagner Group ima do 1200 ljudi raspoređenih u Libiji, i radi za Haftarove snage, izjavio je u sredu poverljivi izveštaj Ujedinjenih nacija, koji je preneo Rojters. Predsednik Donald Tramp je prošle godine, u prvim sedmicama ofanzive, nazvao Haftara, potezom koji su neke diplomate shvatile kao znak da Vašington može da podrži bivšeg Gadafijevog oficira. Od tada Sjedinjene Države pozivaju sve strane da deeskaliraju, poziv koji je ostao bez odziva.

Upitan da li bi Haftarovi strani saveznice mogle da ga nagovore da okonča ofanzivu s obzirom na nedavne neuspehe na terenu, Vuster je rekao: "Ne mislim da u skoroj budućnosti, barem u doglednoj budućnosti, postoji verovatna mogućnost da će se to desiti".

„Sve dok postoji cilj koji mogi da ostvare preko Haftar kao instrument, ne vidimo razlog da odustanu“, rekao je Vuster.

Američki zvaničnici takođe su izrazili zabrinutost zbog veza između Haftara i Asada.

"Ovde je veoma zabrinjavajući drugi element, a to je ... Haftarovo uspostavljanje takozvanih diplomatskih odnosa sa Assdovim režimom, što je u velikoj meri deo pitanja sirijskih plaćenika, bar na njegovoj strani jednačina ", rekao je Vuster.

Haftar je u martu otvorio ambasadu u Siriji i pozvao Damask da se ujedini u njihovoj zajedničkoj borbi protiv militantnih grupa koje podržavaju Turska. Turska je dugo pozivala na odlazak Asada i podržavala sirijske pobunjenike protiv Asadovih snaga.

Izgleda da je Asad ponovo dobioarapsku podršku. Ujedinjeni Arapski Emirati otvorili su svoju ambasadu u Damasku u decembru 2018. godine i uspostavili bliže veze nakon što su jednom podržali pobunjenike koji se bore protiv Asada.

Stiže najmoćnije naoružanje za rusku vojsku! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA