Najnovije

"Vlast objavila rat Bogu a ne Amfilohiju i narodu u Crnoj Gori!"

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je sveštenstvom danas, na praznik Polaganja Rize Presvete Bogorodice, Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi u Bijeloj kod Herceg Novog povodom hramovne slave ove svetinje.

Mitropolit Amfilohije (Foto: Jutjub)

U liturgijskoj propovedi Mitropolit Amfilohije je ocenio da se na temeljima drevnoga gonjenja Crkve, nastavlja i današnji progon Crkve i zločini svuda u svetu pa i kod nas.

Visokopreosvećeni je naglasio da je Crkva progonjena od savremenih vladara i gonitelja, koji nisu nadahnuti duhom velikih hrišćanskih vladara kakav je bio car Konstantin, car Justinijan, Nemanjići, Petrovići, nego duhom prokletoga cara Dukljanina, kako ga je narod nazvao i zapamtio jer je progonio i ubijao hrišćane.

“Oni koji su na vlasti hoće da unište Crkvu Božiju, misle da je lako s Bogom ratovati. Niko Boga nije pobedio u istoriji i neće Ga pobediti do kraja sveta i veka! Treba da shvate i ovi koji su sada ovde kod nas na vlasti, da su objavili rat Bogu, a ne Amfilohiju ili narodu u Crnoj Gori. Živome Bogu su rat objavili i zato onaj koji s Bogom ratuje, on gubi i svoj obraz i dušu, odriče se od svih istinskih i pravih vladara, koji su vladali ovim prostorima od vremena Cara Konstantina do vremena kralja i gospodara Nikole Petrovića.”

Oni se dakle, kako je kazao, odriču od njih pokušavajući da vaspostave ideologiju prokletoga cara Dukljanina i ostalih lažnih vladara kroz vekove do Lenjina, Staljina, Broza i svih ostalih koji su pokušavali da ratuju sa Bogom, da ratuju protiv Presvete Bogorodice, ukidajući one blagoslovene zakone koje je Gospod propisao za čoveka i ljudsku prirodu.

“Zato je danas ta obezbožena vlast na svojoj skupštini prvo ozakonila zakon čovekoubistva (abortus), ozakonila čedomorstvo, ubistvo ljudi. To samo mogu bezumni ljudi i narodi, jer dete koje se začne u materinoj utrobi bilo da je od tri meseca ili tri godine ili trideset godina, to je isto dete. Prema tome ubiti ga od tri meseca, ili tri godine, ili trideset godina, istoga čoveka ubijaš”, rekao je vladika. Podsetio je i na nedavno usvojen zakon o istopolnim brakovima koji, kako je naglasio, negira i ljudsku prirodu i Božije prizvanje čovekovo.

Takođe je poručio da se na unižavanju ljudske prirode ne može graditi sreća i blagostanje ni jedne države i naroda. Istakao je da je to novo gonjenje Hrista – Boga ljubavi – ukidanje ljubavi kao osnovnog zakona ljudskog života, ljubavi istinske, bogočovečne, koja je podarena ovome svijetu i čovečanstvu od samoga Gospoda.

“Presveta Deva je nosila odeždu besmrtnosti kojom oblači ljudsku prirodu i osvećuje čoveka i ljudsku prirodu i Božije zakone u ljudskoj prirodi, da bi čovek ovde ispunjavao zapovijest Božiju”, rekao je Mitropolit i pojasnio da je među njima i zapovest: Rađajte se i množite se i napunite zemlju.

Naglasivši da to svedoči Presveta Bogorodica i da je to svedočanstvo Crkve Božije već 2000 godina, Arhiepiskop cetinjski je kazao da je to svedočanstvo Crkve Hristove i danas raspete kao u drevna vremena.

“Ali u isto vrijeme i danas ona je nosilac večnoga i neprolaznoga ljudskoga dostojanstva, večnoga i neprolaznoga Carstva nebeskoga za koje se opredeljuju istinski pravi ljudi, sledujući kod nas, u našem narodu, Caru kosovskom Lazaru, shvatajući da je zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka. To je Kosovski zavet koji je Novi zavet ovaploćen u biću jednoga od zemaljskih naroda i zavet koji su ovaploćuje u svim zemaljskim narodima, koji prihvataju Hrista Boga kao spasitelja, iskupitelja, koji prihvataju Presvetu Devu kao darodavku večnoga i besmrtnoga i neprolaznoga života.”

Crkva Hristova je danas prisutnija u svetu više negoli ikada u davna vremena, ali, kako je kazao, s druge strane je skoro više negoli ikada u prošlim vremenima gonjena i progonjena.

“Crkva Hristova je na raspeću. Tako je ona bila od Hristovog raspeća, tako je bila kroz vekove, tako je bila gonjena i progonjena prava vera i za vreme Svetog Juvenalija patrijarha jerusalimskog kojega danas proslavljamo, a koji je takođe bio gonjen od ondašnjih moćnika i vladara, koji su bili prihvatili lažno učenje o Hristu”, besjedio je vladika Amfilohije.

Po njegovim rečima taj zli i opaki demonski duh onih koji su tada gonili Crkvu se nastavlja i u naša vremena. Podsjetio je na progon Crkve širom sveta kroz vekove: Siriji, Iraku, Iranu, delovima Palestine, kao i u vreme boljševika, komunista, koji su progonili Crkvu, razorili hiljade hramova, oskrnavili svetinje Božije i pokušali da progoneći živoga istinitoga Boga, sebe da proglase za Boga.

“Međutim, savremeno stanje u Pravoslavnoj crkvi, obnova vere pravoslavne u hrišćanski narodima, naročito slovenskim, je pokazatelj da je Bog neuništiv, nepobjediv. Silom svoga vaskrsenja, Gospod je postao kvasac večnoga i novoga života, vaznevši se nebesa. Hristovo raspeće je u prirodi same Crkve, zato je Crkva i gonjena kroz vekove, zato je Crkva i gonjena i ovde kod nas i u prošla vremena, a posebno u naše vreme.”

Govoreći o današnjem prazniku Mitropolit crnogorsko-primorski je podsjetio na čudesnu pjesmu Raduj se blagodatna Marijo, Gospod je s tobom; blagoslovena si Ti među ženama i blagosloven je Plod utrobe Tvoje, koja se uvek pjeva kada proslavljamo Presvetu Bogorodicu pa i na ovaj dan u ovome hramu koji je posvećen NJenoj Svetoj rizi – odeždi besmrtnosti u koju se ona obukla i kojom je obukla i ispunila ljudsku prirodu rođenjem Sina svoga.

“Od rođenja Hristovog ljudska priroda nije više samo ono što je bila do tada. Ona se obnovila i postala onakva kakvu je Bog stvorio svojom rukom stvorivši Adama i Evu. Zadobila je ono što je Bog predodredio pre nastanka sveta za ljudsku prirodu. Postala je ne samo ljudska, nego bogočovečanska priroda. Bog je primio ljudsku prirodu na sebe i bogočovečansko stanje Sina jedinorodnoga je ono stanje na koje je prazvan čovek, a to je večno stanje čoveka, večno stanje Carstva nebeskoga.”

Istakao je da nema ničega čudesnega od toga dara koji je čovek, priroda, kosmos, tvorevina Božja dobila tom tajnom Hristovog rođenja, Hristovog ovaploćenja.

“Sva tvorevina je dobila svoju punoću, zato je Bog i stvorio ovaj svet i čoveka po slici i prilici svojoj, da bi ljudsku prirodu primio na sebe i da bi čovek kao stvoreno biće postao, po Božjoj sili i sili Duha Svetoga, nestvoreno, večno i besmrtno, postavši bogočovečano biće, ne samo čovek nego i Bog. A mera ljudskoga usavršavanja i napretka je upravo ta mera bogovčovečanskog stanja Sina, a to je bezmerna mera”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Dodao je da čovek ne može da usavrši ljudsku prirodu te da je samo Bog u stanju da je usavrši, kao što je usavršio rođenje Sina svoga jedinorodnoga od Duha Svetoga i Presvete Deve.

“I mi hrišćani šta smo drugo nego oni koji se oblače u tu rizu Presvete Deve, u besmrtnost”, kazao je vladika Amfilohije, dodavši da je na to bogočovečansko stanje prizvana ljudska priroda i da sva tvorevina kroz nju postaje obožena tvorevina i čovek biće oboženo. Po njegovim rečima to je ono što svedoči Crkva Božija kroz vekove, kao i svi hramovi podignuti u slavu Božiju, među kojima posebno mesto zauzima ovaj drevni hram u Bijeloj.

Na kraju bogosluženja crkvu je ophodila litija a potom je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije blagosiljao slavski kolač i odslužio pomen Episkopu Simeonu i, protojerejima: Simeonu, Iliji, Ignjatiju, Bogoboju, Vladimiru, Ristu, Vojinu, Marku i Momčilu.

Srbija povukla neočekivan potez prema Crnoj Gori! Više o tome OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA