Najnovije

Grčki diverzanti i američke “Foke” spremaju napad na turski brod?

Poznata američka specijalna jedinica “Foke” koje je specijalizovana za realizaciju najsloženijih pomorskih borbenih misija izvela je sa svojim grčkim kolegama vojnu vežbu. Glavni zadatak vežbe je bio usvajanje novih veština, kao i uvežbavanje taktičkih principa prilikom zauzimanja površinskog plovila većeg deplasmana.

Turski brod (Foto: tsk.tr)

U grčkim teritorijalnim vodama realizovana je vojna vežba u kojoj su učestvovali pripadnici grčkih specijalnih snaga (podvodni diverzanti) i pripadnici specijalne jedinice “Foke” iz sastava Komande za specijalne operacije američke Ratne mornarice.

Glavni zadatak ove vežbe je bio neopaženo prilaženje površinskom plovilu i njegovo zauzimanje. Tom prilikom upotrebljavani su brzi gliseri i diverzantske podmornice. Jedinice koje su angažovane na ovim zadacima koristili su najsavremenije streljačko naoružanje. Tom prilikom su korištene i izviđačke bespilotne letelice, a podršku kompletnoj operaciji su pružili i sateliti.

Specijalna jedinica Navy SEAL stvorena je da izvodi najsloženije tajne operacije, koje se sprovode po celom svetu. Uglavnom, ove operacije uključuju eliminaciju terorista i drugih nepodobnih elementata koji se deklarišu kao neprijatelji SAD, ali i za čitav niz drugih specijalnih zadataka širokog spektra, uključujući diverzantsku aktivnost, sabotaže, subverziju, operacije obuke i tehničke pomoći paravojnim i parapolicijskim jedinicama u različitim državama gde su ugroženi američki interesi. 

Podsetnik

Tenzije između Grčke i Turske eskaliraju usled odluke Ankare da nastavi istraživanja energetskih rezervi u istočnom Mediteranu. Atina ove vode smatra svojim epikontinentalnim pojasom. Prošle nedelje jer je došlo do incidenta kada su se sudarili vojni brodovi  dve suprotstavljene mornarice.

NATO misli da Putin sprema jedan od ova 3 koraka za Belorusiju. Ipak, Rus šalje drugi signal. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA