Najnovije

RUSKI AMBASADOR IVANCOV: Vakcina je gotova, daćemo je i Srbiji!

Rusija nikom ništa ne nameće, već samo produktivno sarađuje sa državama koje su zainteresovane za našu vakcinu, poručio je ambasador Ivancov.

Petar Ivancov (Foto: Jutjub)

Ruska vakcina protiv koronavirusa je definitivno gotova i biće dostupna svim zemljama koje su za nju zainteresovane, uključujući i Srbiju!

Ovo je rekao Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH, koji ističe da Moskva nikome ništa ne nameće, već samo 'produktivno sarađuje sa državama koje to žele', pružajući ruku pomoći celom svetu.

Prema njegovim rečima, Rusija je 11. avgusta registrovala prvu vakcinu protiv korone 'Sputnjik pet', koju je razvio Istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju 'Gamaleja'. Ivancov ističe da je posebno zahvalan za pozitivne komentare i procene javnosti u BiH, pre svega u Republici Srpskoj, ali i u Srbiji.

- Nadam se da će ljudi uskoro imati priliku da zaštite sebe i svoje najmilije od kuge 21. veka uz pomoć vakcine. I to bez obzira čija je, ruska, engleska ili kineska. Bitno je da bude efikasna i pristupačna - rekao je Ivancov.

Ravnopravni partneri

Prema njegovim rečima, Rusija nema nameru da koristi ovu vakcinu u bilo koje sebične svrhe, da utiče na nekoga, ucenjuje ili da tera bilo koga da se vakciniše.

- Polazimo isključivo od sigurnosti stanovništva Ruske Federacije, ali smo istovremeno potpuno otvoreni i za saradnju sa svim zemljama na principima ravnopravnosti. Vakcina 'Sputnjik pet' je takozvana vektorska dvokomponentna vakcina stvorena upotrebom genetskog inženjeringa. Za takvu vakcinu je izabran virus koji je bezbedan za ljude, a gen virusa protiv kojeg se vakcina pravi ubačen je u njegov genom, tj. vakcina ne sadrži sam soj koronavirusa, već samo proizvodi imunitet. Proizvod ovog gena, protein, trebalo bi da indukuje imunitet protiv virusa koji uzrokuje bolest - objasnio je Ivancov u kolumni za 'Glas Srpske', dodajući da su mnogi odmah najavili saradnju sa Rusijom.

- Već 20 država je podnelo preliminarne zahteve za kupovinu doza vakcine, a dogovor je postignut u vezi sa proizvodnjom 500 miliona doza godišnje u pet zemalja. Prema proračunima stručnjaka, da bi se zaustavila epidemija, najmanje 60 odsto svetske populacije trebalo bi da dobije imunitet na virus, što bi se moglo dostići masovnom vakcinacijom - naglašava Ivancov.

Gejts nastavlja sa mračnim prognozama, otkrio šta nas čeka! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA