Najnovije

PRIREĐENO IZNENAĐENJE NA SAJMU ARMIJA-2020: Rusi prikazali laser „Ratь“ za borbu sa dron-kamikazama (VIDEO)

Jedno od najvećih iznenađenja Međunarodnog vojnotehničkog sajma savremenog naoružanja i vojne tehnike „Armija-2020“ je predstavljanje samohodnog borbenog vozila koje je naoružano laserskim sistemom za uništenje dronova „Ratь“. NJegova namena je detekcija i klasifikacija bespilotnih letelica, i njihovo uništenje dejstvom sistema zasnovanog na mikrotalasnom oružju koje vrši efikasnu opstrukciju i pucanje upravljačkog kanala, ali i dejstvom laserskog snopa gde dolazi do fizičkog uništenja drona.

Samohodno borbeno vozilo koje je naoružano laserskim sistemom za uništenje dronova „Ratь“ (Foto: Jutjub)

Samohodno vozilo sa borbenim modulom na koga je integrisan laser privukao je veliku pažnju zainteresovanih posetilaca Međunarodnog vojnotehničkog sajma savremenog naoružanja i vojne tehnije „Armija-2020“. Kompleks „Ratь“ se bazira na originalnoj oklopnoj šasiji, na kojoj je vidljiv upliv inženjera KaMAZ-a.

Osnovna namena laserkog kompleksa „Ratь“ je detekcija i klasifikacija bespilotnih letelica, i njihovo uništenje dejstvom sistema zasnovanog na mikrotalasnom oružju koje vrši efikasnu opstrukciju i pucanje kanala za upravljanje, ali i dejstvom laserskog snopa gde dolazi do fizičkog oštećenja drona i njegove likvidacije.

U sastavu kompleksa „Ratь“ ulazi oklopno vozilo SBA-70K2, radarsko-osmatračka stanica, mikrotalasnog sistema za onesposobljavanje bespilotne letelice , kompleks za automatsko raspoznavanje i ometanje teelekomunikacionih kanala za upravljanje bespilotnim letelicama, laserskog sistema za fizičku likvidaciju bespilotne letelice, optoelektronske sklopke, jedinstvenog sistema borbenog upravljanja sa elementima veštačke inteligencije koji obezbeđuje integraciju, obradu i primopredaju podataka.

Minijaturna radarska stanica je u stanju da otkrije vazdušne objekte koji imaju radarsku refleksiju ekvivalenta 0,01 m2 na daljini do 3500 metara. Pri tom ovaj objekat može da se keće brzinom do 200 km/čas. Mikrotalasni usmereni snop može efikasno da opstruiše elektroniku koja se nalazi na dronovima u radijusu do 2500 metara.

Ova sistem je u stanju da bez prisustva čoveka obezbedi kružno skeniranje vazdušnog prostora u automatskom režimu rada. Kompleks je u stanju da na daljini do 1000 metara detektuje i raspozna širok spektar telekomunikacionih kanala koji se nalaze u radnom dijapazonu od 2-6 gigaherca.Ukoliko neprijateljska bespilotna letelica uspe nekako da probije prednju odbrambenu barijeru koja se kreće u rasponu 1,5-2,5km od vozila, ulazi u zonu efektivnog dometa laserskog oružja koji svojim usmerenim energetskim snopom garantovano uništava letelicu. Tom prilikom ne dolazi samo do potpune opstrukcije optoelektronskih uređaja koji se nalaze na letelici, nego i do fizičkog uništenja samog aparata.

Što se tiče platforme kompleska „Ratь“ ona se sastoji od oklopnog vozila točkaša SBA-70K. Ovo vozilo je u stanju da sa punim rezervovarom prevali distancu od 1000 km. NJegova brzina je do 100 km/čas, pogon je na svih šest točkova (6h6). Oklopna zaštita vozila garantuje odbranu od streljačkog oružja do kalibra 7,62mm. Oklopna kapsula vozila SBA-70K je u stanju da izdrži sksploziju nagazne mine ekvivalenta 4kg TNT-a. Takođe, ukoliko dođe do oštećenja pneumatika vozilo može da pređe razdaljinu od 50km i tom prilikom ostvari vrednosti brzine kretanja do 50 km/čas.

Pročitajte OVDE kako su iranske snage zaplenile američko naoružanje poslato u njihovu zemlju!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA