Najnovije

PROVERA SPOSOBNOSTI EUFORA: Svečanim postrojavanjem počela vojna vežba "Brzi odgovor 2020"

U bazi Butmir kod Sarajeva danas je počela vojna vežba "Brzi odgovor 2020", koja za cilj ima proveru sposobnosti Eufora da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze van BiH.

Eufor (Foto: euforbih.org)

Današnjem postrojavanju vojnika iz Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunije, Velike Britanije, kao i iz sastava KFOR, prisustvovali su

predstavnici ambasada, Oružanih snaga BiH i ministar odbrane u Savetu ministara Sifet Podžić.

Obraćajući se okupljenima, komandant Eufora, general-major Rejnhard Trišak, rekao je da je priprema vežbe izvršena u uskoj saradnji s Oružanim snagama BiH, agencijama za sprovođenje zakona i nadležnim ministarstvima.

- Bez ovakve saradnje vežbu ne bi bilo moguće sprovesti - rekao je Trišak.

Rezervne snage Eufora, koje su pridružile kolegama iz Multinacionalnog bataljona Eufora, biće raspoređene na lokacije širom BiH za izvođenje vežbe.

Svaki od vojnika koji je ušao u BiH je ispoštovao striktna pravila karantina, kao i pravila za testiranje na prisustvo virusa korona u skladu s međunarodnim pravilima, te pravilima izdatim od strane BiH i Eufora, saopšteno je iz Eufora.

Direktor vežbe, brigadni general Erno Barat, poručio je da će saradnja i veza s Oružanim snagama BiH biti nastavljena.

- Uvežbavanje vojnika će biti obavljeno nizom nenajavljenih scenarija tokom trajanja vežbe, kako bi se proverila njihova reakcija, a i kako bi se obezbedilo uspješno sprovođenje programa intenzivne saradnje u bazi Butmir - istakao je Barat.

Euforovu operaciju "Altea" trenutno čine snage 20 zemalja sa mandatom da pruže podršku BiH, te pomognu u očuvanju bezbednog i stabilnog okruženja.

Da li dolazi do Dana D za odnose Srbije i lažne države, saznajte OVDE!

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA