Najnovije

AMERI NA STRANI VUČIĆA: "SAD će podržati dijalog Beograda i Prištine"

Američki ambasador Entoni Godfri izjavio je da SAD podržaju dijalog između Beograda i Prištine, navodeći da su oni zadovoljni zato što se nastavlja Briselski dijalog.

Entoni Godfri (Foto: Jutjub)

"Na sve moguće načine na koje možemo mi ćemo to podržati", rekao je Godfri za TV Hepi.

On je istakao da SAD očekuje da će Srbija nastaviti da igra ulogu vođe na Zapadnom Balkanu i na tome će se, kaže, angažovati.

Na konstataciju novinara da ovde postoji predubeđenje da je i Evropi i Americi potrebna slaba, a ne jaka Srbija, Godfri kaže da to nije tačno, jer, prema njegovim rečima, najstablnija zemlja je uspešna zemlja.

Godrfri dodaje da je to "u srcu" onoga na šta se fokusirao američki zvaničnik Ričard Grenel.

"On veruje da možemo da pokažemo ljudima u Prištini i Beogradu ekonomsku vrednost saradnje i onda će biti više podrške za teške političke odluke koje treba da se donesu", naveo je Godfri.

Pažnja je, kaže, usmerena da tome da se pokuša da se omogući privredama Beograda i Prištine da imaju tešnje veze i zato se toliko insistira da se ukinu carine, jer je, po njegovoj oceni, to je velika prepreka da se dijalog pokrene unapred.

"Milslimo da je velika uloga na privatnom sektoru, ne samo u tome da Beograd i Prištinu zbliži već i u borbi protiv kovida 19", istakao je ambasador.

"Ekonomska moć Srbije raste"

SAD žele da Srbija bude prosperitetna, stabilna zemlja, gde su dobro razvijene demokratske institucije, da bude u miru sa svojim susedima, rekao je ambasador Godfri.

On je istakao da je najbolji način da se to postigne da Srbija uspe u svom cilju da postane članica EU, te da je to i cilj SAD i da je on tu da pomogne da se to i ostvari.

"Srbija je odabrala svoje odredište, ona želi da bude deo EU. Naravno da neće zaboraviti svoje istorijske i kulturne veze sa Rusijom i pravoslavnim svetom. To je bitan deo onoga što čini srpski nacionalni identitet, ali veoma sam srećan što vidim da su Srbi zapadno orijentisani", rekao je ambasador.

Godfri je rekao i da smatra da ne treba da se fokusiramo na kratak period u kome odnosi naše dve zemlje nisu bili dobri već na dugačak period u kojem smo bili prijatelji.

Na pitanje voditelja da li je on poslat u Srbiju da "suzbije ruski uticaj", ambasador je odgovorio da je preterano govoriti o "tolikoj borbi sila nad Beogradom".

"Doduše, priznajem da ciljevi Ruske Federacije i ciljevi Evropske unije za ovaj deo Balkana nisu isti. Mislim da većina Srba shvata da članstvo u EU nije cilj koji podržavaju svi srpski partneri i prijatelji", naglasio je američki ambasador.

Naveo je i da su ciljevi američke spoljne politike izuzetno stabilni i dosledni, bez obzira na promene administracije. Mogu se, kako je rekao, razlikovati pristup, nivo energije, ali "podrška Srbiji za ulazak u EU nije krenula od Entonija Godfrija, već traje godinama" i mnogo je pomoći dato Srbiji da postigne svoj cilj.

Ambasador je podsetio da SAD imaju međunarodnu agenciju za razvoj koja ima sporazum sa vladom Srbije s kojom radi na raznim programima i da to nije nešto što "donose s polja", već planove definišu zajedno.

"Mi Srbiju sada vidimo kao vođu na Zapadnom Balkanu i njena ekonomska moć raste, jer je Srbija postala privlačnije mesto za strane investicije, uključujući i američke direktne strane investicije", rekao je Godfri.

"SAD ne odustaju od sastanka u Beloj kući"

Američki ambasador kaže da je izaslanik za dijalog Ričard Grenel u bliskom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić sa kojima, kaže, razgovara o mogućnosti za novi sastanak u Beloj kući, koji je ranije odložen, ističući da SAD ne odustaju od te inicijative.

Na konstataciju novinara da je sastanak predstavnika Beograda i Prištine odložen pošto je aktiviran optužni predlog protiv Hašima Tačija, te da su tabloidi govorili da to Nemačka "minira" američku inicijativu, Godfri je kazao da to sigurno nije tako.

"Sigurno ne. Odbijam to u potpunosti", rekao je Godfri na TV Hepi i dodao da su SAD razočarane zato što se taj sastanak nije odigrao u Vašingtonu.

On je ponovio da SAD ostaju pri tome da podržavaju taj proces i da su spremni da se angažuju na najproduktivniji način.

"Ambasador Grenel je u bliskom kontaktu sa Vučićem i Brnabić i oni razgovaraju o mogućnostima za novi sastanak. Naravno, imamo poteškoće zbog kovida, ali cilj nam je da se ovaj dijalog ponovo pokrene i to ne kao takmac Briselu. Ne odustajemo od te inicijative. Nadam se da ako možemo taj sastanak da održimo u Beloj kući da ćemo moći proces da poguramo napred", rekao je Godfri.

On je naveo i da ne zna ništa o razgovorima koji bi se ticali promene granica.

"Ja to stalno vidim u štampi, a ni sa kim o tome nisam razgovarao, ni sa jednim zvaničnikom. Ono što smo rekli i što je dosledno jeste da bi jedan sporazum mogao da bude primenljiv obe strane ga moraju prihvatiti kao svoj", rekao je Godfri.

Prema njegovim rečima, taj sporazum ne može da se nametne 'odozgo', navodeći da obe strane moraju da ga osmisle same i to je to što SAD podržava.

"Dijalog u kome dve strane mogu da sednu zajedno i da nađu rešenje", poručio je američki ambasador.

Na pitanje kako je moguće da je Beograd sve ispunio, a Priština nije, Godfri napominje da nije sve završeno sa obe strane i da bi bilo krajnje pojednostavljeno da se kaže da je Srbija sve učinila, a Priština ništa.

"Priznajemo da su te takse od 100 odsto ozbiljna prepreka nastavku dijaloga i mislim da je ono što je pomoglo da se ukinu te takse bio uticaj Amerike i lično angažoavnje Grenela. Mislim da je to omogućilo da se uhvati neki zamajac", naveo je Godfri.

Prema njegovim rečima, direktne strane investicije su značajan faktor ekonomske budućnosti Srbije.

"Ogromna većina stranih investicija koja dolazi u Srbiju, dolazi iz EU. Ogromna većina onoga što Srbija proizvodi se prodaje u EU i po mom mišljenju i vaša vlada je takođe zaključila da je ekonomska saradnja sa EU i zemaljama koje tu saradnju podržavaju treba da bude put kojim Srbija ide", rekao je Godfri.

Vojska krenula u opštu ofanzivu, džihadisti nisu imali kud! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Korona nestaje za 24 časa ako se ovo dogodi!  – Branka Stamenković

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube