Najnovije

ROK DVE GODINE: Ovako će izgledati izlazak Velike Britanije iz EU

Proces za izlazak Britanije iz EU će biti kompleksan i oštar jer će ostale evropske zemlje nastojati da izvuku najviše što mogu.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Jedini način da se Britanija povuče iz EU da to uradi kroz član 50 Ugovora EU. Ranijih primera izlaska iz EU nema i stručnjaci ocenjuje da bi Britanija teško mogla da uspešno okonča pregovore o izlasku u periodu od dve godine koji je predviđen.
Produžavanje tog perioda zahtevalo bi jednoglasni sporazum svih 27 ostalih članica EU i moglo bi da ima za posledicu traženje ustupaka. Takođe bi za novi sporazum o trgovini i široj saradnji mogla da se traži ratifikacija u nekim nacionalnim parlamentima.
"Povlačenje Britanije iz EU značilo bi rešavanje pitanja svih prava i obaveza - od pristupa jedinstvenom tržištu preko strukturnih fondova za siromašnije regione do zajedničkog uvođenja sankcija, koja je Britanija preuzela tokom pristupanja EU i više od 40 godina članstva. Uz pregovore o povlačenju iz EU, Britanija bi morala da pregovara i o novim sporazumima sa EU", tvrde britanski zvaničnici.
Pred referendum je ukazivano na niz konkretnih pitanja koja bi morala da budu rešena u pregovorima o Bregzitu - oko evropskog zdravstvenog osiguranja britanskih građana, prekograničnih bezbednosnih sporazuma, prava britanskih ribara da ribare izvan britanskih voda, uključujući u Severnom moru, pristupa agenciji koja kontroliše bezbednost lekova.
Protivnici Bregzita su tvrdili da bi britanska trgovina trpela u uslovima nezivesnosti i da bi možda moralo da se ponovo pojedinačno pregovora sa više od 50 zemalja koje imaju sporazume sa EU.
 Navodi se da Britanija neće biti u mogućnosti da postigne sve te sporazume dok se ne završi prva runda pregovora o Bregzitu. Time se sugeriše da bi SAD možda mogle da odlože početak pregovora sa Britanijom dok ta zemlja ne postigne sporazume sa preostalim članicama EU. Velika Britanija je glasala za izlazak zemlje iz EU a više o tome saznajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA