Najnovije

PUTIN RAZOTKRIO TAJNU ''AVANGARDA'': Eskimo efekat ga čini izuzetnim (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin je uporedio sposobnost hipersonične bojeve glave Avangard da izdrži ultra visoke temperature u letu sa „Eskimo efektom“.

Putin i Avangard (Ilustracija: kremlin.ru)

"Upravo sam čestitao oružarima i tvorcu našeg novog aparata, jedinici za planiranje Avangard. Puno puta sam to rekao: Eskimo efekat leti i topi se. Temperatura je ispod dve hiljade stepeni, malo niža nego na Suncu, ali zadržava materijal u potrebnom vremenu“, rekao je predsednik Rusije na sastanku sa radnicima u nuklearnoj industriji.

Putin je o hipersoničnom raketnom sistemu Avangard prvi put govorio u svojoj poruci Savetu Federacije 2018. godine. Zatim je predstavio druge najnovije vrste oružja. Tako je Rusija postala jedina zemlja koja je zvanično objavila da poseduje hipersonično oružje.

Avangard je sposoban da leti u gustim slojevima atmosfere na interkontinentalnom dometu brzinom većom od Mahovog broja za više od 20 puta. Pri kretanju prema cilju, Navođena bojeva glava vrši takozvano duboko manevrisanje, i bočno, preko nekoliko hiljada kilometara, i u visinu. To ga čini apsolutno neranjivim za bilo koji sistem vazdušne i protivraketne odbrane.

Kako je britanska vojska sletela u '’zadnje dvorište Rusije'’, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA