Najnovije

SITUACIJA JE ALARMANTNA: Gorbačov dao savete Amerikancima u vezi sa Rusijom

Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov je u intervjuu za Tajms pozvao budućeg pobednika predsedničke trke u Sjedinjenim Državama da se odmah sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Gorbačov (Foto: RIA Novosti)

Poslednji sovjetski lider izrazio je bojazan da bi trka nuklearnog naoružanja mogla izmaći kontroli.

„Situacija je vrlo alarmantna. Bez obzira na ishod izbora, moramo nastaviti dijalog da bismo izašli iz trenutnog zamrznutog stanja. Potreban nam je snažan zamah predsednika obe države “, podelio je svoje mišljenje Gorbačov.

Smatra da bi Rusija i Sjedinjene Države trebale biti domaćini „drugog Rejkjavika“, misleći na njegov sastanak sa Ronaldom Reaganom na Islandu iz 1986. godine.

„Odnosi između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država sredinom 1980-ih bili su mnogo složeniji nego sada. Međutim, tada smo uspeli da nađemo izlaz uz pomoć poverenja, razumevanja i izgradnje međusobnih odnosa “, naglašava bivši predsednik SSSR-a.

Gorbačov je rekao da je posebno zabrinut zbog američkih planova za razvoj novog nuklearnog oružja.

Izbori u SAD biće održani 3. novembra, Donald Tramp kandiduje se za drugi mandat i boriće se protiv demokratskog kandidata DŽoa Bajdena.

Ugovor o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja jedini je aktivni ugovor o ograničenju naoružanja između Rusije i SAD. Prestaće da važi nakon 5. februara 2021. Putin je prethodno predložio produženje ugovora na pet godina bez preduslova. U međuvremenu, Bela kuća na različitim nivoima naglašava potrebu za uključivanjem Kine u pregovore o pregovorima o novom trilateralnom nuklearnom sporazumu između Moskve, Pekinga i Vašingtona. U Kini se ova ideja odbacuje kao.

Ruske vlasti su primetile da Moskva još uvek ne vidi nedvosmislenu naklonost Sjedinjenih Država da produže Ugovor. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je naglasio da Rusija neće ispuniti neostvarive zahteve američkih partnera, uključujući i učešće Kine.

Najdirljiviju scenu rata u Karabahu možete videti OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA