Najnovije

Sulejmanijevo zaveštanje ulazi u eru Bajdena

DŽozef Bajden je najavio da planira vraćanje SAD u sporazum sa Iranom koji je garantovao ograničavanje iranskih nuklearnih aktivnosti i ukidanje međunarodnih sankcija.

Kasem Sulejmani (Foto: Jutjub)

Piše: Biljana Mitrinović

Niko ne može sa sigurnošću da kaže kako će proteći današnja godišnjica ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija koje se u Teheranu i dalje smatra nacionalnom tragedijom. Ove nedelje su Iran učestalo nadletali američki bombarderi B52, koji su iz Severne Dakote poslati na Bliski istok kako bi demonstrirali silu, što je bilo i zvanično saopštenje Centralne komande američke vojske.

Američko povlačenje

U poslednjih mesec i po dana to je bilo treće prebacivanje američkih bombardera u Persijski zaliv. SAD su, prema navodima američkih zvaničnika, „uočile znakove” da se Iran pripremao za napade na američke mete ili njihove saveznike u Iraku i na drugim lokacijama na Bliskom istoku. Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed DŽavad Zarif je, s druge strane, optužio Donalda Trampa da je lažirao podatke kako bi napao Iran i ušao u rat. Međutim, poslednjeg dana protekle godine ministarstvo odbrane je povuklo iz Persijskog zaliva svoj nosač aviona „Ju-Es-Ej Nimic”, što je smanjilo američku borbenu moć u ovom regionu. Tako je u roku od nekoliko dana došlo do povlačenja i borbenih aviona i nosača aviona, što znači ili je zaista postignut efekat zastrašivanja Irana ili su nastale podele unutar vrha američkog odbrambenog sistema u poslednjim danima mandata odlazećeg predsednika. Izabrani predsednik DŽozef Bajden je najavio da planira vraćanje SAD u sporazum sa Iranom koji je garantovao ograničavanje iranskih nuklearnih aktivnosti i ukidanje međunarodnih sankcija.

Na današnji dan Sulejmani je ubijen na aerodromu u Bagdadu laserski navođenim raketama „helfajer” koje su ispaljene iz gotovo nečujnog drona vrednog 64 miliona dolara. Sulejmani je identifikovan po prepoznatljivom velikom prstenu koji je uvek nosio.

Putin i Erdogan u Palmiri

Broj terorističkih napada i sabotaža počinjenih u Siriji počeo je ponovo da raste i to ne samo na severoistoku zemlje, gde se nalaze proturski orijentisani militanti, već i u drugim regionima arapske republike. U sredu je u pokrajini Dair el Zor na glavnom auto-putu ubijeno skoro trideset sirijskih vojnika, a ranjeno 13, u terorističkom napadu na autobus u kome su se nalazili. Elitne sirijske jedinice obezbeđuju proizvodnju nafte u toj oblasti otkako su pripadnici Islamske države proterani, ali se u pustinjskim pećinama kriju terorističke grupe koje su prošle „period inkubacije”. Oni su očigledno analizirali svoje greške, reorganizovali se, ponovo naoružali i započeli akcije. U poslednja dva meseca su zabeležene desetine napada terorističke grupe Nusra front u okolini Idliba koje imaju jasnu podršku Turske i drugih međunarodnih snaga. U oktobru je Nusra front granatirao Idlib, Alepo, Latakiju i Hamu, a Ruski centar za pomirenje sukobljenih strana je tvrdio da turske snage ipak nisu učestvovale u tim napadima. Bez obzira na novogodišnje komplimente koje su razmenili Putin i Erdogan, Rusi se spremaju da ne dožive iznenađenje u Siriji: poput prošlogodišnjeg aprilskog, kada su turske snage duboko ušle u sirijsku teritoriju. Ako se ove grupe ne suzbiju ponovo, mogu se dogoditi ponovljeni gubici regiona, uključujući i Palmiru.

U ostatku sveta u kome se ne vode ratovi stanovništvo razmišlja kako da preživi zdravstvene i finansijske teškoće izazvane kovidom 19, jer se procenjuje da će tema virusa korona ostati dominantna i ove, 2021. godine. Ima onih koji veruju da je virus samo podloga za treći svetski rat. Među argumentima ovog apokaliptičnog scenarija navodi se pobeda demokrate Bajdena i snaga koje stoje iza njega, kao i prezadužena američka ekonomija koja ulazi u veliku depresiju i mora hitno da „pojede nekoga”.

kako je Moskva '’ugasila'’ Pompea, pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA