Najnovije

INICIJATIVA ZA PODIZANJE SPOMENIKA KRALJU ALEKSANDRU NA CETINJU: On je jedini kralj koji je tamo rođen

NVO IN4S uputio je juče Inicijativu Prestonici, lokalnoj upravi cetinjske opštine za podizanje spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću, kao jedinom kralju rođenom u Prestonici.

Kralj Aleksandar Karađorević (Foto: Jutjub)

Juče, na godišnjicu ubistva viteškog kralja Aleksandra, uputili smo Inicijativu Prestonici, uz sledeće obrazloženje:

Kako se u skladu sa članom 1 Zakona o spomen obeležjima trajno obeležavaju značajni događaji i čuvaju uspomene na istaknute ličnosti smatramo prikladnim da na dan smrti kralja Aleksandra Karađorđevića uputimo inicijativu SO Cetinje da se istom, kao jedinom kralju koji je rođen na Cetinju u njegovom rodnom gradu podigne spomenik. Kako se u skladu sa članom 4 Zakona o spomen obeležjima rođenje jednog kralja može smatrati događajem od izuzetnog značaja za Crnu Goru, i kako je ispunjen vremenski uslov koji Zakon predviđa smatramo da ne postoji razlog da se ova naša inicijativa ne usvoji te očekujemo da dobije podršku u SO Cetinje.

Kralj Aleksandar Karađorević rođen je 17. decembra 1888. godine na Cetinju, kao četvrto dete kneza Petra Karađorđevića, budućeg kralja Srbije i Kraljevine SHS, i Zorke Petrović NJegoš, kćerke crnogorskog knjaza Nikole.

Posebno ističemo činjenicu, da je kralj Aleksandar jedini kralj koji je rođen na Cetinju, a njegova rodna kuća nalazi se na Dvorskom trgu na Cetinju, kao i činjenicu, da je spomenik viteškom kralju već krasio Cetinje.

Kuća knjeginje Zorke i kneza Petra Karađorđevića na Dvorskom trgu, u kojoj je jedno vreme bilo i poslanstvo kraljevine Srbije (1914-1916.g), je podignuta upravo na mestu gde se nekada nalazila kuća njenog dede po majci vojvode Pera. U njoj je rođen i podignut unuk kralja Nikole i praunuk vojvode Petra Vukotića kralj Aleksandar Karađorđević, koji je jedini vladar rođen na Cetinju, kao i ostala deca knjeginje Zorke i kneza Petra Karađorđevića. Poznato je da su svi vladari iz dinastije Petrović NJegoš rođeni na NJegušima.

Naime, posle ubistva kralja Jugoslavije Aleksandra Karađorđevića, 9. oktobra 1934. u Marselju, u neposrednoj blizini rodne kuće na Cetinju bio je podignut 1937. godine spomenik kralju Aleksandru, rad vajara Ivana Meštrovića.

Spomenik su za vreme okupacije Crne Gore 1941. g. srušili italijanski fašisti

Prema rečima, Jovana Markuša, bivšeg gradonačelnika Cetinja i publiciste, veliki mermerni postament ostao je dugo godina poslije Drugog svetskog rata na platou, negde do kraja šezdesetih godina, kada je rastavljen i smešten u dvorište Manastirskog konaka (,,Biljarde“).

Dakle, u istorijskom, kulturološkom, ali i turističkom kontekstu, spomenik jednom od najvećih Cetinjana, kralju Srbije i SHS, u njegovom rodnom mestu, bio bi pravi potez cetinjske lokalne uprave.

Nove detalje o aferi koja trese Crnu Goru pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA