Najnovije

"RUSIJA JE NAJVEĆA PRETNJA, BRITANIJA ĆE AKTIVNO REAGOVATI": Ruske podmornice uzdrmale London

Načelnik štaba odbrane Velike Britanije general Nikolas Karter, izjavio je u Centru za novu američku bezbednost da je Rusija ozbiljna pretnja za zemlju.

Ruska podmornica (Foto: RIA)

Prema njegovim rečima, posle raspada bipolarnog svetskog sistema, nastupila je era unipolarnog sveta kada je fokus pažnje preusmeren na borbu protiv terorizma. Međutim, sada dolazi vreme multipolarnosti i "doba stalne konkurencije", istakao je general.

- Ovde bih spomenuo Rusiju, koja sa našeg gledišta predstavlja ozbiljnu pretnju, i Kinu, koja je za nas hronični sistemski izazov - rekao je Karter.

On je skrenuo pažnju na razvoj novih ruskih podmornica što primorava London da reaguje na nove pretnje.

- Severni Atlantik je region kojim moramo ozbiljno da se bavimo, uzimajući u obzir ruske podmornice. Nema sumnje da treba da sledimo politiku obuzdavanja - naglasio je general.

Velikoj Britaniji je u martu objavljena nova odbrambena strategija u kojoj je Rusija identifikovana kao velika pretnja.

- Rusija je najveća pretnja... Velika Britanija će aktivno reagovati i braniti se od čitavog spektra pretnji koje dolaze iz Rusije - navodi se u odgovarajućem izveštaju.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je početkom marta da je stepen odnosa između Moskve i Londona na tački zamrzavanja. Ministar je podsetio da je proteklih godina britanska vlada zadržala oštar antiruski kurs, praćen stalnim povećanjem sankcionog pritiska.

Zastrašujuće naoružanje ruskog lovca Su-57 omogućava razbijanje na pola velikih ratnih brodova. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA