Најновије

ЗАБРАЊЕНА ИСТИНА: Ево зашто су ухапшени руски новинари на Космету; Москва тражи реакцију међународне заједнице!

Ухапшени руски новинари из агенције Њуз фронт у Ораховцу правили су репортажу о животу Срба у енклавама, а полиција их је ухапсила по нечијој дојави јер наводно нису имали валидна документа за боравак на Космету.

Оксана Сазанова (Фото: Фејсбук)

После плаћања казне од 400 евра, новинари ће бити пуштени и депортовани уз пратњу такозване "косовске полиције" до административног прелаза са централном Србијом Мердаре. Ухапшеним руским новинарима на Косову и Метохији Оксани Сазоновој и Сергеју Белоусу, одређена је је казна од  по 200 евра појединачно, дакле, укупно 400 за обоје и протеривање са окупираног Косова са забраном уласка на пет година. Новинари Њуз фронта су ухапшени у Ораховцу док су радили репортажу о Србима, и задржани су у притвору јер нису имали визе које су на Косову обавезне за руске држављане. С обзиром да новинари код себе немају новац и не могу да плате изречену казну, тренутно се чека неко од надлежних да донесе новац и плати казну ухапшеним новинарима. После тога, биће депортовани, уз пратњу шиптарске полиције до административног прелаза са централном Србијом Мердаре, где би према ранијим информацијама, требало да их преузме неко од српских адвоката. Ово је потврдио и адвокат Горан Петронијевић, који је за руску агенцију Спутњик рекао да се процедура око њиховог пуштања из притвора одвија преко српских адвоката који имају дозволу да раде на Косову и Метохији, као и да једна адвокатска екипа чека на административном прелазу на Мердарама између Космета и Србије. „Вероватно ће их полиција допратити до прелаза, постоји и процедура док пређу на територију централне Србије. Они се терете за недозвољен прелазак државне границе, што је на Косову кривично дело, јер нису имали визе јер је Косово донело указ према коме руски држављани морају да имају визе за улазак на територију Косова“, каже Петронијевић, додајући да ће им, као мера, вероватно бити забрањен улазак у јужну српску покрајину до даљег.   Из окупационог "Министарства унутрашњих послова Косова" још синоћ је потврђено да су новинари ноћ провели у полицијском притвору за стране држављане у Приштини и да су, како је речно, били „на сигурном“.

Звонко Михајловић, који је био у Ораховцу са ухапшеним руским новинарима, Оксаном Сазоновом и Сергејом Белоусом, каже да је привођење и хапшење уследило највероватније на основу нечије дојаве. „Новинарима сам обезбедио смештај у Великој Хочи и они су требали данас и сутра да бораве у општини Ораховац. Приликом изласка из једне винице у Великој Хочи, на путу ка српској породици коју су хтели да интервјуишу, зауставили су нас 4 полицајаца, два у униформи и два у цивилу. Приликом легитимисања видели су да новинари немају визе у пасошима и одмах су их привели у полицијску станицу у Ораховцу док су мени узели документа и наложили ми да дођем у полицијску станицу и дам изјаву. Од тог момента ја губим сваки контакт са пријатељима из Русије и у полицијској станици су нас држали више од 2 сата. Након тога су ми наложили да одем у Приштину у одељење за миграције где су и њих спровели. Када сам стигао испред зграде где се налази то одељење полицајац ми је пришао, вратио ми документа и рекао да сам слободан и да могу да идем кући. На моје питање шта ће бити са новинарима одговорио ми је да ће вечерас или можда ујутру да их депортују до неког административног прелаза како би напустили Косово и Метохију. Ја сам инсистирао да ми кажу када ће да их депортују како бих кренуо са њима да им помогнем, полицајац ми је одговорио да нема потребе јер нећу моћи да будем са њима у аутомобилу и да без обзира на све они тај податак неће да ми дају. Након тог разговора одмах сам обавестио Канцеларију Руске федерације у Приштини о догађају и у сталном сам контакту са њима како би смо помогли браћи Русима. Надам се да ће све бити уреду и да ће их пустити на слободу“, рекао је Михајловић за портал иКос, додајући да полиција није била груба али да је била доста резервисана.
Он такође не верује да је проблем био само у визама, већ да неко не жели да се истина о животу Срба на Косову и Метохији чује. Владимир Брутер са Међународног института за друштвено-политичка истраживања целу ситуацију коментарише на следећи начин: „Док руски новинари буду снимали оно што се може сматрати истином о Косову, овакве ситуације ће се понављати. Косовска полиција ће их хапсити првом приликом и радити све да истина не доспе у јавност, јер истина о Косову никоме није потребна. Желим да кажем да Запад пажљиво прати да слика са Косова увек буде само позитивна, зато што су лоше вести са Косова исто што и лоше вести са Запада. На Косову знају да они морају да спрече руске новинаре да објективно приказују ситуацију, јер, према званичној западној легенди, Срби добро живе на Косову, а православне светиње нико и ништа не угрожава“.

Москва тражи да се ОЕБС изјасни

Председница Комисије јавне коморе за дипломатију, развој и подршку сународницима у иностранству Елена Сутормина је позвала ОЕБС са захтевом да дају јавности на увид званичну оцену хапшења руске новинарке и уреднице агенције Њуз фронт Србија на Косову и Метохији. "Ми смо се обратили представнику ОЕБС-а за слободу медија Дуњи Мијатовић са захтевом да да своју процену ситуације у вези хапшења новинара заточених у јужној српској покрајини Косово и Метохија. Сигурна сам да је то политичка одлука, нарочито с обзиром на чињеницу да су руски и украјински новинари ухапшени док су снимали репортажу о православним црквама које се налазе на територији покрајине. Верујем да је у данашњем свету притисак на медије потпуно неприхватљив и представља директан удар темељима слободе грађана да се крећу и да добију информације", рекла је Сутормина за РИА Новости. Сутормина је напоменула да Комисија намерава да преко руског Министарства спољних послова тражи од "власти Косова" званичан разлог за притвор и депортацију новинара. Уредница новинске агенције Њуз фронт Србија Оксана Сазонова је ухапшена јуче, али јој је тек данас дозвољено да контактира своју редакцију. Са њом је ухапшен и њен колега из Украјине Сергеј Белоус. Извор: Њуз фронт Србија / rs.sputniknews.com / Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА