Najnovije

DEJLI MEJL: Velika Britanija u milosti i nemilosti Putina

Britanski list Dejli Mejl napisao je da je preusmeravanje zemlje na uvoz gasa iz inostranstva umesto razvoja proizvodnje energije na sopstvenoj teritoriji dovelo do činjenice da je Velika Britanija "na milosti" ruskog predsednika Vladimira Putina.

Vladimir Putin (Foto: RIA Novosti)

List je napomenuo da je zemlja posebno svesna problema nestašice gasa, jer je na vodećim mestima po potrošnji među evropskim zemljama. Istovremeno, u poslednjih 20 godina London je značajno smanjio proizvodnju gasa sa bogatih polja u Severnom i Irskom moru, preferirajući uvoz energije iz inostranstva.

„Ne koristimo ogromne rezerve gasa iz škriljaca koje se nalaze na teritoriji naše zemlje, iako je zahvaljujući ovim resursima Amerika nedavno povratila„ energetsku nezavisnost“. Umesto toga, Britanija sve više povećava svoju energetsku ranjivost koristeći pravovremeni sistem snabdevanja, kako cevovodima, tako i morem”, piše Dejli Mejl.

Kao primer, list je naveo zatvaranje skladišta gasa na obali u Jorkširu 2017, koje je povezano sa nalazištem Raf, što je, prema autoru članka, bila manifestacija krajnje nepromišljenosti konzervativne vlade.

„Prošle su četiri godine, a praksa je pokazala da je to bila katastrofalna odluka, zbog koje smo došli na milost i nemilost Putina“, naglasio je autor materijala.

Cene fjučersa na gas u Evropi su naglo porasle poslednjih meseci. Od početka avgusta do kraja septembra, sirovine su se više nego udvostručile.

Istorijski maksimum zabeležen je 6. oktobra - 1937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega su cene pale.

Prema mišljenju stručnjaka, povećanje troškova povezano je sa nekoliko faktora: niskim popunjenjem podzemnih skladišnih objekata u Evropi uoči zime, ograničenom ponudom glavnih dobavljača i velikom potražnjom za gasom u Aziji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je ranije ove nedelje da Rusija striktno ispunjava sve ugovore o snabdevanju gasom, i nije isključila da same zemlje ne upućuju dovoljno narudžbina.

Šta je Sergej Lavrov poručio Evropljanima povodom energetske krize, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA