Najnovije

AMERIČKI PULENI U AVGANISTANU OPET PROMENILI STRANU: Amerika ih obučavala, a evo za kog se sad bore

Veze Islamske države i SAD bile su vidljive od izbijanja rata u Siriji, a sada potvrda njihove saradnje sve je snažnija i u Avganistanu.

Ilustracija (Foto: RIA FAN)

Oficiri i vojnici nekadašnje vojske Avganistana koje su godina obučavali istruktori iz SAD sada pristupaju redovima Islamske države kako bi se borili protiv Talibana. Isti oni koji su tokom američkog povlačenja odbili da pruže otpor Talibanima i položili oružje, iako su bili brojnija i bolje opremljena sila, iznenada su dobili volju da se bore protiv njih ali u redovima Islamske države.

SAD potrošile su 88 milijardi dolara na obuku pripadnika nekadašnje vojske Avganistana. Kako objavljuje, Vol strit žurnal, za sada je broj ovih vojnika koji su pristupili ID još uvek relativno mali, ali da raste iz dana u dan. Isti mediji navodi, pozivajući se na izvore iz redova Talibana, da je deo ovih ljudi pristupio ID zbog velikih plata koje im plaćaj ova teroristička organizacija.

List ipak navodi da je ID trenutno jedina oružana snaga koja pruža otpor Talibanima u Avganistanu i da oni koji se pritive njihovoj vlasti imaju samo taj izbor ako žele da se pridruže otporu.

Ipak, indikativno je da su borci koje je obučila Amerika samo par meseci nakon njenog povlačenja iz Avganistana pristupili ekstremnoj islaamskoj terorističkoj grupi poput Islamske države. Podsećamo, da je tokom sloma ID u Iraku, vojska SAD optužena od strane pojedinih iračkih oficira, ali i od strane Rusije, da je evakuisala “oficire” ID i njihove porodice upravo u Avganistan, a spekulisalo se o više hiljada spašenih terorista.

Vanredno obraćanje Zorana Zaeva nakon što je podneo ostavku na mesto premijera Makedonije pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA