Najnovije

I NEMCI NAPUSTILI BEČKO-BERLINSKU ŠKOLU! Faraon je nastarijim proglasio narod sa juga Srbije! (VIDEO)

Do izgradnje Bečke škole dolazi krajem 19. veka preko školovanja naših visokoškolaca u Beču. Tada se menja školski narativ i Srbi od starosedelaca postaju došljaci. Odnosno prihvata se ta germanska škola koja je tad bila aktuelna. Da se razumemo, u Nemačkoj danas ta škola nije aktuelna, rekao je istoričar Aleksandar Mitić gostujući u emisiji Akademija produkcije Helmkast. 

Ilustracija (Foto: Jutjub)

On je istakao da u Nemačkoj danas postoji „jedan potpuno slobodan naučni pristup“, te da je dozvoljeno više istorijskih škola.

- Znači, oni tamo ne proganjaju svoje protivnike kao ovde! Postoji nekoliko teorija i o postanku nemačkog naroda i o postanku drugih naroda. Konkretno i za Slovene. Postoji teorija koju je zagovarao jedan od najvećih slavista Hajnrih Kuncman, da su Sloveni sa Balkana – otkriva MItić i nastavlja: 

- U svojim radovima Kuncman kaže da Sloveni sa Balkana prešli u današnju Poljsku, Češku, Rusiju itd. Odnosno da su zapadni i istočni Sloveni poreklom sa Balkana i Podunavlja. 
Prema navodima Mitića, pomenuti nemački istoričar napisao je preko 300 radova iz oblasti slavistike i „nijedan njegov rad nije preveden na srpski, što je velika sramota“. 

- Sličnu teoriju zastupao je i italijanski paleolingvista Mario Alinei, tvorac čuvene „teorije kontinuiteta“, koji je takođe tvrdio da su Sloveni sa Balkana otišli na sever i zapad – naveo je sagovornik Helmkasta. 
Na pitanje voditelja da li smete tokom studiranja da se izjasnite kao autohtonista, on je odgovorio da nemate nikakve šanse da diplomirate fakultete za istoriju, arheologiju ili filologiju, ukoliko se tokom studiranja deklarišete da ne verujete u teoriju o doseljavanju Slovena u sedmom veku. 

- Nemate nikave šanse. Kada biste to pomenuli nekome, vi biste završili karijeru odmah, momentalno! Pa Đorđe Janković je kao šef katedre za arheologiju proteran sa fakulteta zato što je napisao knjigu „Srpske gromile“, gde je dokazao da su Srbi na ovim prostorima bar od trećeg veka, dakle pre sedmog veka – ukazao je Mitić. 

On je savetovao studente da se pritaje, odnosno, ako su autohtonisti, da se ne deklarišu tako dok ne završe fakultet. 

U emisiji je bilo reči koji je narod, koji dolazi sa juga današnje Srbije, faraon Psametih proglasio za najstariji, budući da su sve do tog trenutka Egipćani smatrali da su oni najstariji. Utvrđena je i jezička veza tog naroda sa današnjim srpskim jezikom.

Takođe, otkriveno je da je Gordijev čvor zapravo bio gradski čvor, te da nije dobio ime po nekakvom Gordiju, već po Gordionu, što jednostavno znači grad.  

Saznaćete kako je Aleksandar Veliki postavio satrapa „Coele Syrie“, da bi to bilo pročitano kao „Kele Sirije“ i tumačilo da to na grčkom znači „Šuplje Sirije“, da bi svetska nauka danas priznala da to znači „Cele Sirije“. 

Pored toga, otkrićete odakle se kod starih Grka kao jedna od četiri vrste pesama pominje i „pean“, što na grčkom ne znači ništa, a na srpskom znači ono što je pevano, ispevano, odnosno „(is)pevan“, dok se u makedonskoj varijanti upravo i dan danas kaže „(is)pean“. 

Još mnogo zanimljivih detalja čeka vas ako pogledate emisiju, poput onih o Justinijanu Upravdi. Iznenadiće vas i srpska imena u drugim narodima, a posebno iznenađenje biće da je Ričard ime srpskog, odnosno slovenskog porekla. 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA