Najnovije

RUSI PRVI PUT POKAZALI "PRODUKT 305": Nova navođena raketa velikog dometa za helikoptere se već dokazale u Siriji?! (FOTO, VIDEO)

Ruska kompanija Konstruktorski biro za mašinstvo NVK na Vojno-tehničkom forumu "Armi-2021" prvi put je predstavila "Proizvod 305" - novu krstareću raketu.

Ruski helikopteri (Foto: Jutjub)

Laka, višenamenska vođena raketa, namenjena je za naoružavanje helikoptera. Ruski izvori tvrde da je "Proizvod 305" prvobitno dizajniran za opremanje specijalnih verzija helikoptera Mi-8 i drugih helikoptera ruskog vazduhoplovstva.

Lake višenamenske vođene rakete smatraju se jednim od glavnih tipova navođenog naoružanja modernizovanih helikoptera Mi-28NM i Ka-52M ruskog vazduhoplovstva.

Raketa se lansira iz helikoptera iz lansera APU-305, dizajniranih za jednu ili dve rakete. Sistem za navođenje projektila je kombinovan i ima inercijalno satelitsko navođenje. Termovizijska glava rakete se koristi za ciljanje na "zaključanu" metu. Raketu prati radio-kanal, a moguće je i preusmeravanje rakete tokom navođenja od strane posade helikoptera. Standardni način aplikacije je lansiranje na vizuelno vidljivu metu.

Navodno je nova raketa korišćena iz helikoptera Mi-28H i Ka-52 u Siriji. Postoji izvozna verzija lakog višenamenskog vođenog projektila pod indeksom 305E.

Raketa je teška 105 kg, dužine 945 mm o prečnika 200 mm. Masa eksplozivnih bojevih glava je 25 kg.

Motor obezbeđuje brzinu leta do 250 m/s, deklarisani kontrolisani domet paljbe do 14.500 m i visine leta od 100 do 600 m.

Rusija će osnažiti mornaricu novim ratnim brodovima i nuklearnim podmornicama. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA